Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A bioflavonoidok, avagy étkezzünk színesen - 1.rész

A bioflavonoidok, avagy étkezzünk színesen - 1.rész
A növényekben található egyes fitokemikáliák, vitaminszerű anyagok sokféle védő hatással rendelkeznek az emberi szervezetre, sőt mind a mai napig kutatások sokasága foglalkozik velük.

A bioflavonoidok olyan növényekben található vegyületek, amelyek széleskörű védelmet nyújtanak az emberi szervezetben képződő káros szabadgyökök ellen, ezen felül egyéb előnyös élettani hatásaik is vannak. Számos élelmiszernövényünkben is megtalálhatók, jellegzetes színt és ízt adva az adott nyersanyagnak. A növények eredetileg saját védelmük érdekében termelik e komponenseket, melyek az emberi szervezetbe jutva szintén igen előnyös hatásúak. Védő, protektív tulajdonságaikat több évtizede kutatják, azonban csak újabban kerültek a figyelem homlokterébe, a rákkutatás, a szívbetegségek elleni harc, valamint az oxidatív folyamatok és szabadgyökök témaköre kapcsán.

Ismeretes, hogy a színes gyümölcsöket és zöldségféléket fogyasztó populációk egészségi állapota mérhetően jobb, mint az ilyen növényeket nem fogyasztóké. Ez a megfigyelés vélhetően a növényi színanyagokkal függ össze, ezen felül a vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, egyéb „élő anyagok” pozitív összeadódó hatása is tetten érhető.

A színes növényekben lévő hatóanyagok, antioxidáns hatású molekulák fékezik a szervezet öregedési folyamatait, rákmegelőző hatásúak az emésztőrendszerben, a nyirokszervekben, a tüdőben és a bőrszövetben, javítják a látást, védik az agyi hajszálkapillárisokat, értágítók, segítenek az értisztításban, a vérzsírok csökkentésében, gyulladásgátló hatásúak, antibakteriális és antivirális tulajdonságúak, erősítik a védekező mechanizmusokat, visszaszorítják a cukorbetegség szövődményeit. Értékük szinte felbecsülhetetlen, hiányukat az emberi szervezet rövidebb-hosszabb távon megérzi. Jelenlétük segíti más hatóanyagok (pl. vitaminok) hasznosulását, mintegy másodlagos vitaminhatásuk van.

Tartalomhoz tartozó címkék: tudomány antioxidáns táplálkozás
Az oldal tetejére