Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A csodálatos kurkuma

A csodálatos kurkuma
A kurkuma - amitől a népszerű indiai fűszer, a curry, jellegzetes arany színét kapta, - hatóanyaga az élénksárga pigmentanyag, a kurkumin.

Dr. Michael Greger Hogy ne halj meg című könyvében hosszan taglalja a kurkumin kivételes hatásait a rákmegelőzésben és -kezelésben, többek között leírja, hogy ennek a különleges színanyagnak az a különlegessége, hogy kutatások szerint nemcsak a ráksejtek kialakulásának, hanem növekedésének megelőzésében is segíthet.

Egy kísérletben dohányosoknak nem egészen egy teáskanálnyi kurkumát adtak, amitől a DNS-mutációs rátájuk akár 38%-kal is csökkent. A dohányzás következtében ugyanis az emberi szervezetbe karcinogén anyagok tömkelege kerül, és úgy tűnik, a kurkuma némileg csökkentette a károsodást, bár a dohányzás hatásait természetesen nem tudja teljesen kivédeni. Azonban a kísérlet rávilágított arra, hogy a kurkumin visszaprogramozhatja a ráksejtekbe az önpusztító mechanizmust - a ráksejtek ugyanis ki tudják kapcsolni saját halálreceptoraikat, a kurkumin pedig képes arra, hogy ezeket újraaktiválja. De a ráksejteket közvetlenül is el tudja puszítani a bennük lévő kaszpázoknak nevezett enzimek újraaktiválásával, amelyek aztán belülről pusztítják el őket.   

"A legtöbb kemoterápiás gyógyszerrel ellentétben, amelyekkel szemben a ráksejtek ellenálló képessége idővel kialakulhat, a kurkumin párhuzamosan egyszerre több sejtpusztító mechanizmusra hat, és ezáltal megnehezíti a rákos sejtek számára, hogy elkerüljék a sejthalált."

A kurkumának erős vérhigító hatása van, ezért azok a betegek akik vérhígítót szednek, óvatosan alkalmazzák nagyobb mennyiségben. Egyébként viszont itt az ideje beleilleszteni ezt a filléres csoda-fűszert az étrendedbe. 

Például úgy, hogy összeturmixolod a következő alapanyagokat:

  • 2 narancs frissen facsart leve
  • 1 grapefruit frissen facsart leve
  • 1 cm-nyi friss gyömbér
  • 1/2 tk kurkuma

A végeredmény egy fantasztikusan sárga C-vitamin bomba lesz, a kurkuma minden jótékony hatásával, amivel jól indíthatod a napod. Hardcore citrus-rajongók megspékelhetik egy kevés citrom- vagy limelével is.

Végül pedig összeválogattuk neked, melyik termékünkben találhatod meg a kurkumát, kurkumint, vagy kurkuma-kivonatot.

Egészségedre!

Tartalomhoz tartozó címkék: recept tudomány
Az oldal tetejére