Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A D-vitamin és a koronavírus

A kutatók támogatják a koronavírus által veszélyeztetett korosztály D-vitamin-kiegészítését

 

Tudván, hogy egyetlen étrend-kiegészítő, vitamin vagy étel sem alkalmas a koronavírus kezelésére vagy megakadályozására, a tudósok globálisan azt vizsgálták, hogy a D-vitamin-kiegészítés általánosan milyen szerepet játszhat a légzőszervi fertőzések kockázatának csökkentésében.

Mivel a D-vitamin hiánya az akut, vírusos légúti fertőzés fokozott kockázatával járhat, ez további utat kínálhat az ellenállóképesség növelése szempontjából, így néhány kutató most sürgős D-vitamin kiegészítést indítványoz a veszélyeztetett célcsoportokban. A NutritionInsight azt vizsgálja, hogy a legfrissebb kutatások milyen mértékben kínálnak lehetőségeket a „napfény-vitamin” számára.

A Nutrients folyóiratban nemrégiben közzétett áttekintés megállapítja, hogy a járvány kitörése télen történt, az északi féltekén, amikor a D-vitamin koncentráció a legalacsonyabb, és a koronavírusos esetek száma a déli féltekén a nyár vége közelében alacsony. A D-vitaminhiányról megállapították, hogy hozzájárul az akut légzési distressz szindrómához, és az esetek halálozási aránya növekszik az életkorral, valamint a krónikus betegségben szenvedők körében. Mindkettő alacsonyabb D-vitamin koncentrációval jár.

Egy másik, az Irish Medical Journalban megjelenő publikáció rámutat arra, hogy a dipeptidil-peptidáz-4 receptor molekuláris virulencia mechanizmusai azonosíthatók a COVID-MERS vírusban. "A receptorról nemrégiben kimutatták, hogy kölcsönhatásba lép a koronavírus tüske glikoprotein S1 doménjével, amely jelzi, hogy ez fontos tényező lehet a koronavírus általi megfertőződésben is." - hangsúlyozza a beszámoló. "E tekintetben kimutatták, hogy a DPP4 / CD26 receptor fejlődése szignifikánsan csökken az élő szervezetben a D-vitaminhiány korrekciójakor."-olvasható a lapban.

Ezért az ír kutatók felszólítják „az összes idősebb felnőttet, a kórházi betegeket, az otthon ápolt lakosokat és más kiszolgáltatott csoportokat, hogy napi 20-50 mikrogramm D-vitamin kiegészítést szedjenek a koronavírussal szembeni védelem fokozása érdekében.” Fontosnak tartják e tanács „gyors kiterjesztését” egységesen az egész felnőtt népességre is. (Ford. megj.: 20-50 mikrogramm = 800-2000 NE, azaz Nemzetközi Egység.)

Mindkét tanulmánytól függetlenül Dr. Peter Bergman, a svéd Karolinska Egyetemi Kórház Immunológia Osztályának vezető orvosa a NutritionInsight-nak azt mondta, hogy „ezekben a vizsgálati dokumentumokban szereplő adatok nem támasztják alá azt a következtetést, hogy a D-vitamin hatásos, vagy megelőzhető vele a koronavírust járvány."

Végezetül megerősíti, hogy a D-vitaminnak valószínűleg nincs hatása azon esetekben, amikor nagyon beteg embereknek adják, mivel „igazi” előnyt a megelőzés szakaszában nyújthat. „A D-vitamin valamilyen immunfokozást biztosíthat a fogékony egyéneknél. A koronavírus-járvány megakadályozásának kulcsfontosságú elemei soha nem a D-vitamin lesz, sokkal inkább a társadalmi távolságok és karantén-intézkedések.”- figyelmeztet.

Azonban még a „legszigorúbb kritikus sem tudja cáfolni”, hogy létezik „megalapozott, szilárd indok” a D-vitamin-kiegészítéssel kapcsolatos tanulmányok elvégzésére a kockázati csoportokban, például idős és elhízott, valamint sötétebb bőrszínű embereknél.

„A publikációk rámutatnak arra, hogy kísérletek bizonyítékokkal igazolják, hogy a D-vitamin gátolja a többi légzőszervi vírus - mint RS-vírus, rhino-vírus és influenza - ismétlődését. Azt is alátámasztják, hogy a vírusfertőzésben szenvedő emberek alacsonyabb szérum D-vitamin-szintet mutatnak.”- kommentálta.

Dr. Bergman tovább ösztönzi az humán célú in vitro (élő szervezeten kívüli) tesztelést annak megfigyelésére, hogy a D-vitamin megakadályozhatja-e a vírus replikációját a légzőszervi hámsejtekben, vagy csökkentheti-e a gyulladást a koronavírus összefüggésében. Korábbi munkájában, amelyet a PLOS One publikált, elemezte a D-vitamin védőhatását a légúti fertőzésekkel szemben. Egy másik, a British Medical Journal által publikált munkájában megvizsgálta, hogy a D-vitamin-kiegészítés hogyan csökkentheti a betegség tüneteit a gyakori légúti fertőzésekben szenvedő betegekben.

„Arra a következtetésre jutottam, hogy az előnyök kiaknázása érdekében, minimális kockázatot vállalva, tanácsos lenne ezeket az ír szakmai publikációkat követni, amit a legésszerűbbnek találtam vitamin-kiegészítés szempontjából. Mivel a D-vitamin olcsó, hozzáférhető és biztonságos, jó ötlet lehet a kiegészítés a veszélyeztetett csoportok körében.”- hangsúlyozta.

Mindkét fentebb említett, a koronavírussal kapcsolatos dokumentum megerősíti, hogy a véletlenszerű klinikai vizsgálatokra most nagy szükség van ezen hipotézisek megerősítéséhez, valamint a mikrotápanyag-kiegészítők fertőzés elleni előnyeinek bizonyításához. Egyéb olyan mikrotápanyagok, amelyek erős bizonyítékkal bírnak az immunrendszert erősítő hatásuk révén: a C-vitamin és a cink.

Hatékony kiegészítő formulák

Az ajánlott D-vitamin-igény fedezése szempontjából sokkal nagyobb kihívást jelenthet, ha kizárólag a táplálékkal való bevitelre törekszünk, mondta Yasi Ansari, az USA Táplálkozási és Dietetikai Akadémia bejegyzett dietetikusa, a NutritionInsight-nak. „A D-vitamin megtalálható zsíros halakban, mint például a tonhalban, lazacban és szardíniában, a tehéntejben, a tojássárgájában, napfénynek kitett gombákban, valamint a reggeli gabonapelyhekben és a D-vitaminnal dúsított 100%-os gyümölcslevekben.

 

Ansari elismerte, hogy létezik olyan kutatás, amely alátámasztja a D-vitamin szerepét a betegségek megelőzésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Mindazonáltal kiemelte, befolyásolhatják az egyének megfelelő D-vitamin felszívódási képességét a környezeti tényezők, a felszívódási problémák, a gyógyszerhasználat, a genetika, az egyéni anyagcsere és az általános táplálékbevitel.

A lakosságnak arra kell törekednie, hogy legalább az ajánlott D-vitamin beviteli értékeket (RDA-kat) elérjék, ami napi mintegy 600 NE nemzetközi egységet, 70 év felett 800 NE-et jelent, az amerikai étrendi irányelveknek megfelelően. „Léteznek kutatások amelyek a felnőttek számára magasabb D-vitamin beviteli értékeket (RDA-kat) határoznak meg. Azt javaslom, hogy legalább az előírt javasolt beviteli értékeket célozza meg mindenki és konzultáljon egy orvossal a hiányossági kockázatok felmérése érdekében, és szükség esetén alkalmazzon kiegészítést.”- állította Ansari.

A PLT Health Solutions bizonyíték arra, hogy az ipar vállalja az élelmiszerek D-vitamin dúsítását. A vállalat a közelmúltban engedélyt kapott a Kanadai Egészségügyi Termékek (NHP) Igazgatóságától a Earthlight Whole Food D-Vitamin porának forgalomba hozatalához, amely támogatja a normál immunrendszer működését.

„Bár nem biztos, hogy képesek vagyunk teljes mértékben megakadályozni vagy kezelni egy betegséget, továbbra is fontos a napi étkezési szokásokra összpontosítani, amelyek tápanyagban gazdag, magas C- és D-vitamin-tartalmú ételeket tartalmaznak. Továbbá fontos az egészséges életmód gyakorlása, mint az élelmiszerbiztonság, a kézmosás, az aktív életmód, az elegendő alvás és a gondoskodás a mentális egészségről az immunrendszer támogatásának elősegítésére.”- vonta le a következtetést Ansari.

 

Forrás: Researchers advocate vitamin D supplementation for vulnerable COVID-19 groups. www.nutritioninsight.com (2020. április 10.)

Fordította: Kéri Szilvia.

Tartalomhoz tartozó címkék: tudomány vitamin immunrendszer
Az oldal tetejére