Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A daganatok, a genetika és az életmód – Dr. Dean Ornish páratlan kutatásai

Az egyik első próbálkozás Dr. Dean Ornish nevéhez fűződik, és 2008 májusában fejeződött be, mindössze 3 hónapos étrendváltoztatásból álló kezelés után. A publikáció az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia Eljárásaiban jelent meg. Három hónapos teljes értékű növényi étrend után, prosztata és mellrákos betegek daganatképződést szabályzó génjeit monitorozták. Több mint 500 rákot szabályozó gén expressziója (kifejeződése) változott jó irányba, vagyis rákot előidéző gének, ún onkogének kapcsolódtak ki és rák ellen védő gének, ún. tumorszupresszor gének kapcsolódtak be a mell és prosztatarákos betegekben.

Ezt követően, az egyik leglátványosabb sikere a kaliforniai Preventív Medicina Kutatási Intézetnek volt, mell és prosztatarákban. Sajnos köztudott, hogy a rákbetegség e két formája a tüdőrák után a leggyakoribb rákformák világszerte. A kutatás a tudományosság minden kritériumának megfelelő volt. Közel 100-100 prosztatarákos beteget kezeltek urológiai konvencionális ellátással, illetve csak életmódváltással, több amerikai egyetemi központban. Ez a kutatás is dr. Dean Ornish vezetésével történt, és több mint négy évig tartott. Az eredményeket az egyik vezető amerikai orvosi lapban, a Journal of Urology-ban jelentették meg. Az alternatív kezelés, az urológiaival szemben (amely impotencia és vizelettartási zavarokat okoz), teljes értékű növényi étrendből, testmozgásból és stresszkezelésből állt. A daganat növekedése 70 %-kal csökkent az életmóddal kezelteknél, és csak 9%-kal az urológiai kezeléssel, ami rendkívül szignifikáns. Persze az összes megfigyelt rákmarker is hasonlóan, szignifikánsan javult ez idő alatt. Hasonló eredményeket értek el később más orvosi egyetemek kutatói is, nemcsak prosztatarákban, hanem mellrákban is.

Ez rendkívül biztató, mivel egyéb szervek rákja ellen is hatásos lehet, sőt a prevenció terén is hatásosnak bizonyult. Beigazolódott ismételten Hipocratesnek, az orvostudomány atyjának közel 2500 éves szállóigévé vállt mondása, hogy

"táplálékod legyen gyógyítód".

 

(Dr. Dean Ornish kutatásai: https://www.ornish.com/proven-program/the-research/ )

Dr. Demény János

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód tudomány
Az oldal tetejére