Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A régi-új felfedezett: Aloe ferox

Az Aloe ferox több, mint 130 biológiailag aktív összetevőből áll, melyek javítják az általános közérzetet, segítik az egészség és immunitás megőrzését.

Hasznos reflux esetén, kitűnően alkalmazható bélvédelemre, és az általános immunvédelem egyik értékes eszköze.

Aloe ferox erőteljes növény, levelei meglehetősen kemények, sok-sok tüskével rendelkeznek, így nem sérülnek könnyen. Ilyen módon a növény belső húsa védett az időjárás hatásaitól, állatoktól, rovaroktól.

Szedés és gondozás

 

Már maga a termesztés és a felhasználás is teljesen egyedi és természetes. Általában 2-3 méter magasra nő, de az idősebb példányok akár 5 méter magassá is válhatnak. A leveleket legtöbbször a mezőgazdasági dolgozók és családjaik kézzel szedik. Csak a növény alsó részén található leveleket vágják le évente egyszer, annak érdekében, hogy a növény tovább tudjon növekedni, fejlődni.

 

Mit tartalmaz?

 

Az Aloe ferox aminosav-tartalma meghaladja az Aloe vera és más aloe-fajták értékeit, kalciumtartalma is kivételesen magas, duplája az Aloe vera értékének. (7-féle esszenciális és 20-féle nem esszenciális aminosavat tartalmaz).

Ásványi anyagok és nyomelemek tekintetében az Aloe ferox bőven tartalmaz káliumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, stronciumot, titániumot, bórt, báriumot, vasat, kobaltot, mangánt, rezet, cinket, szilíciumot és szelént.

Az Aloe ferox természetes C-, E-, B1-, B2-, B3-, B6-vitamin forrás, valamint folsavat, kolint is hordoz.

Gazdag forrása azon speciális természetes cukroknak (glyconutrients), melyek biztosítják a szervezet öngyógyító folyamataihoz szükséges nélkülözhetetlen sejt-sejt közti kommunikációt. Ide sorolható a ramnóz, arabinóz, xilóz, fukóz, mannóz, melyeknek szerepük van az immunválaszban, gyulladásos folyamatokban és sebgyógyulásban. (Ezek a hasznos vagy „gyógyító” cukrok közé tartoznak.) A nyers terméknek magas az enzimtartalma, melyek segítik a tápanyagok emésztését, felszívódását.

Az Aloe ferox kellő mennyiségben tartalmaz kampeszterint, lupeolt és B-szitoszterolt. Ezek a növényi fitonutriensek fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Milyen hatásai van a szervezetre?

 

Az Aloe ferox leve túlnyomó részben összetett poliszacharidokból áll, melyek megnyugtatják az emésztőrendszert, jótékony hatásúak gyomorégésre és többféle bélproblémára. A szervezet felhasználja ezeket a poliszacharidokat az immunfolyamatok támogatására, a vércukor-anyagcsere és szívműködés segítésére, valamint a mikrobiom (bélflóra) szinten tartására.

Az Aleo feroxot főként ivólé vagy préselt lé (gél) formájában ajánlott fogyasztani. A frissen préselt gélszerű anyag mintegy magában koncentrálja az összes hatóanyagot, így nem szükséges ebből egyszerre sokat fogyasztani, csak 1-2 evőkanállal, éhgyomorra.

A vad Aloe ferox lé rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a gyomor- és bélrendszerre:

 • enyhíti a gyomorégést és a puffadást
 • támogatja a székrekedés és hasmenés elkerülését, azaz szabályoz
 • megfelelő működésre serkenti a bélrendszert, ám ezt kíméletesen teszi
 • megelőzi az emésztőrendszer gyulladását okozó baktériumok szaporodását, tisztítja a belek (bélfalat)
 • segít az anyagcsere zavarai esetén;
 • támogatja a gyomor- és nyombélfekély megelőzését
 • regenerálja és méregteleníti a szervezetet
 • erősíti az immunrendszert
 • segíti a vírusok, baktériumokat és a gombák visszaszorítását
 • elősegíti a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódását a vékonybélben
 • segíti a vércukorszint és trigliceridszint csökkenését
 • támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait és az általános jó közérzetet

Bőrfelületre juttatva:

 • segíti a sebgyógyulást
 • gyulladáscsökkentő és sejtregeneráló hatású
 • elősegíti a kötőszöveti rostok kialakulásához szükséges kollagén szintézisét

Az Aloe ferox gyulladáscsökkentő hatása

 

1996-ban egy kutatásban megerősítették az Aloe ferox gél gyulladáscsökkentő hatását, ugyanis az alkalmazás során a gél meggátolta az arachidonsavból történő PGE2 (prosztaglandin E2) termelődést. Egy másik kutatás során jelezték, hogy az aloe gélben található glikoprotein felhasítja a bradikinin molekulák kötését, ezáltal csökkenti a szervezetben keletkező fájdalmat és a gyulladást (bradikinin-vihar). A szervezetben kialakult gyulladás mihamarabbi csökkentése igen fontos, ugyanis a szövődményeknek szerepe van az olyan betegségek kialakulásában, mint az artritiszek, a gyulladással járó ízületi betegségek. A reumás ízületi gyulladások tekintetében is történtek vizsgálatok: (Davis-tanulmány) A kísérlet szerint a befecskendezett aloé 50%-kal csökkentette a gyulladást és stimulálta a fibroblaszt-növekedést. Davis egy későbbi tanulmányában rámutatott arra, hogy a helyileg alkalmazott Aloe ferox csökkentette a gyulladást, gátolta a túlzott immunválaszt (autoimmunitás) és az azt követően kialakuló artritiszt is, 45%-al.

Sebgyógyító hatás

 

A sebek gyógyulása egy kétlépcsős folyamatból áll. Ideiglenes javulást eredményez a sebet lezáró fibrinalvadék, a sebet elárasztó sejtek gyulladásos választ eredményeznek, és tartós javulást hoznak. A felhám helyreállítása pedig a későbbiekben 3 fázisban történik.

Szintén Davis kutatása szerint az Aloe ferox-szal kezelt sebek fokozott oxigénellátás volt megfigyelhető a megnövekedett véráramlás eredményeképpen, valamint a seb sokkal gyorsabban gyógyult be (gyorsabb regeneráció). Az aloé gél hatására kisebb lett a seb átmérője, láthatóan csökkent a hegesedést és a heveny gyulladás.

Heggers egy égési sérülés kezelése során igazolta, hogy az Aloe ferox gél behatolva a szövetbe csillapítja a fájdalmat is és gátolja a gyulladásos válasz kialakulását az elsőfokú és másodfokú égési sérülések esetén is.

Az Aloe ferox tehát krónikus és akut sérülések esetén is kiválóan és gyors hatásreakcióval alkalmazható a bőrfelületen.

Pozitív hatások

 

Immunmodulációs hatás

Az UV-sugárzásnak való hosszú távú kitettség leégést, a bőr korai öregedését és bőrrákhoz vezető génmutációt okoz. Strickland kimutatta, hogy a gél meggátolja a T-limfociták által közvetített immunválasz szisztémás elnyomását és az IL-10 citokin termelését. A HIV betegek esetében azt figyelték meg Mc Daniels kutatásában, hogy az Aloe feroxban található acemannánnak köszönhetően megnőtt a fehérvérsejtek száma és javultak a tünetek.

Gasztrointesztinális funkciók

Egy kísérletsorozat során az Aloe ferox italt rendszeresen fogyasztó betegeknél (Bland 1985) kimutatták annak a bélrendszerre gyakorolt jótékony hatását, a pH-érték csökkentését, a bél bakteriális flórájára gyakorolt jótékony hatását és az élesztőgombák számának csökkentését.

Koleszterinszincsökkentő hatás

Amikor állatoknak szájon keresztül adtak be Aloe ferox italt, a megfigyelések szerint a mannánoknak köszönhetően csökkent a koleszterinszint azáltal, hogy az aloé gátolta a koleszterin felszívódást.

Antidiabetikus

Az aloe ferox italt sikerrel alkalmazták a vércukorszint és a trigliceridszint csökkentésére. A más gyógyszeres kezelésre nem reagáló cukorbetegek reagáltak az aloéval való kezelésre

Rákellenes aktivitás (antioxidáns, antikarcinogén)

Soeda egy korai munkájában számolt be az Aloe ferox daganatellenes aktivitásáról. Mindkét növényfrakció esetében bebizonyosodott, hogy meggátolta a daganat növekedését, a gélben található glikoproteinek és a poliszacharidok gátolják a mutációképzést.

Antibakteriális hatás

Az aloe ferox gél erős baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik különböző, a sebet megfertőző közönséges baktériumokkal szemben, valamint a gél hatékony a streptococcus faecalis ellen, ami a húgyúti fertőzésért felelős.

Antifungális hatás

Az aloe ferox gél gombaölőnek bizonyult a nyálkahártya gombafertőzéséért felelős Candida albicans esetén. Az Aloe ferox ital gombaölő hatása kimutatható a többek között az epidermofitózis (lábujjak közötti gombásodás) és a candidiasis (candida) fertőzésekért felelős Trichophyton spp. Esetében.

Összegzés

 

Látható, hogy az Aloe ferox igen komoly szakirodalommal és hatásspektrummal rendelkező növény, amelyet sokáig nem alkalmaztak Amerikában és Európában, mivel „kistestvérét”, az Aloe vera fajtát terjesztették el, és erre épültek a kereskedelmi tevékenységek. E növény azonban „utat tört” magának a világ számos helyén, mivel hatása szinte minden tekintetben jobb, emellett kifejezett hashajtó tulajdonsága nincs. Termesztése egyszerű, bár természetes feldolgozása nem könnyű és modern gépparkot, szaktudást igényel. Érdemes az Aloe ferox jótékony hatásaival élni a mindennapokban.

(Fordította a szakirodalmak alapján: Bacsa Katie. Szerkesztette: Tóth Gábor)

 

Felhasznált irodalom:

 

Davis, R. H.: Aloe vera - A Scientific Approach. Vantage Press Inc.: New York; pp 290 – 360; 1997. 

Chang X. L. et al.: Effects of heat treatments on the stabiolities of polysaccharides substances and barbaloin in gel juice from Aloe vera Miller. Journal of Food Engineering; 75; pp 245 – 251. 2006. 

Antoni F.G. et al. Effect of heat treatment and dehydration on bioactive polysaccharide acemannan and cell wall polymers from Aloe barbadensis Miller. Carbohydrate Polymers; 51; pp 379 – 405; 2003.

Davis, R.D. et al.: Wound healing. Oral and topical activity of Aloe vera. J. Am. Podiatric Med. Ass. vol.79. no.11. P 559-562. 1989.

Ferro, V. A. et al.: In Vitro susceptibilities of Shigella flexneri and Streptococcus pyogenes to inner gel of Aloe barbadensis Miller. 2003.

Grindlay, D. et al.: The Aloe vera phenomena: a review of the properties and modern uses of the leaf parenchyma gel. J. of Ethnopharmacology. vol.16. P 117-151. 1986.

Studies on anti-bacterial and anti-fungal activities of Cape aloe. Japan J. Bacteriology. vol.21, no.10, p 609-614.

Tartalomhoz tartozó címkék: antioxidáns tudomány
Az oldal tetejére