Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A világ legegészségesebb konyhája

... mégpedig az hogy az első tíz helyezett nemzet között egészen biztosan lesz négy vagy öt távol-keleti.

És ebben semmi meglepő sincs.

A japán ételek például gazdagok friss zöldségekben, és olyan tengeri hozzávalókban, mint amilyen az elképesztően magas antioxidáns tartalmú algafélék. Ráadásul ezeket általában nyersen fogyasztják, vagy olyan egészségesebb elkészítési módokat használnak mint amilyen a stir-fry (olyan sütési eljárás, ami magas hőmérsékleten, rövid idő alatt történik), illetve a párolás.

Szinte az összes távol-keleti ország konyhájának egyik fő alapanyaga a tofu, más néven szójababsajt, amiből rendkívül változatos ételeket lehet elkészíteni. A szója - és ezért a tofu is - tele van fitoösztrogénekkel, amelyeknek köszönhetően a távol-keleti hölgyek szótárában ismeretlen fogalom a változókor. 

Az indiai és a kínai konyha is hihetetlen sokféle fűszert használ, amelyeknek a jó része gyógynövény: ilyen például a gyulladásgátló hatásáról ismert kurkuma vagy az emésztést segítő gyömbér. Az európai gyomornak talán megterhelő lehet a túl erős fűszerezés, de valójában az okosan összeválogatott ízesítőkön múlik minden, hiszen a legegyszerűbb és legsemlegesebb ízű zöldségek és gyümölcsök is könnyedén ízkavalkáddá változtathatók a segítségükkel. Arról nem is beszélve, hogy ezekben a gyógynövényekben található különböző illékony anyagok milyen jó hatással vannak a szervezetünkre.

A koreai nemzet egyik ismert étele a kimchi ami gyakorlatilag fermentált zöldségekből áll. A fermentáció során a bélflórára kedvező hatású baktériumok, probiotikumok szaporodnak el, ami az immunrendszer egyik védőbástyájává válik így.

A távol-keleti konyhában a több friss és változatos alapanyag mellett kevesebb zsiradékot és finomított szénhidrátot használnak (persze itt most nem az itthon elterjedt kínai gyorsbüfék kínálatára gondolunk, aminek nem sok köze van az autentikus kínai ételekhez), és  hosszadalmas ételkészítési eljárást is ritkábban alkalmaznak.

Csak néhány példát soroltuk fel a távol-keleti ételek számtalan előnyeiről. Manapság már a különlegesebbnek számító alapanyagok is könnyedén hozzáférhetők, így ezeket az ételeket otthon is bátran elkészíthetjük.

Összegyűjtöttük az E-mentes övezeten kapható távol-keleti ízeket, alapanyagokat és étrend-kiegészítőket, hogy könnyebb legyen a választás. Ha kevés időd van, tárazz be néhány konzervet vagy készételt, amihez csak forró vizet kell adni. A miso leveskockával pár perc, egy kevés szárított alga, shiitake gomba, és egy maréknyi friss tofu és újhagyma segítségével varázsolhatsz keleti ízeket az asztalra, vagy használd ki a szójaszósz előnyeit: maximális íz, kevesebb nátriumbevitel.

Jó étvágyat!

Az oldal tetejére