Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Amit a liofilizálásról feltétlenül tudni érdemes

MI AZ A FAGYASZTVA SZÁRÍTÁS (LIOFILIZÁLÁS)?

A liofilizálás vagy fagyasztva szárítás napjaink legkíméletesebb tartósítási eljárásának számít, a lényege röviden, hogy a tartósítani kívánt élelmiszerből lassan, fokozatosan eltávolítják a nedvességet. A folyamat első részében lefagyasztják a feldarabolt, megtisztított zöldségeket, gyümölcsöket (de bármit lehet liofilizálni, aminek van víztartalma), majd egy speciális liofilizáló kamrában a nyomás csökkentésével vákuumot idéznek elő, így a jégkristályok nem folyékony, hanem gáz halmazállapotban távoznak el a hőmérséklet fokozatos emelése mellett (szublimáció). Fokozatos, lassú melegítéssel a maradék vizet is eltávolítják, így a termék ropogós lesz. Ellentétben az aszalással, a szárítás lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten megy végbe, ennek köszönhetően az értékes tápanyagok és vitaminok körülbelül 95-97%- ban megmaradnak a liofilizált termékekben. A víztartalom eltávolításának köszönhetően a liofilizált termékek nem romlandók, szobahőmérsékleten, bontatlan, sértetlen csomagolásban hűtés nélkül hosszú időn keresztül megőrzik minőségüket.

 

MIÉRT ILYEN KÖNNYŰ EGY-EGY TASAK?

Mert a nedvességet (víz) 95%-ban, azaz szinte teljesen eltávolítjuk a gyümölcsökből, zöldségekből. Termékeink kb. 200 gramm gyümölcsből készülnek (brokkoli esetében 100 gramm), a víz távozása után 20 gramm marad, az értékes vitaminok, tápanyagok és rostok bent maradnak, így tízszer annyi gyümölcs/zöldség található ebben a pillekönnyű tasakban.

MIÉRT ILYEN KÖNNYŰ EGY-EGY TASAK?

Mert a nedvességet (víz) 95%-ban, azaz szinte teljesen eltávolítjuk a gyümölcsökből, zöldségekből. Termékeink kb. 200 gramm gyümölcsből készülnek (brokkoli esetében 100 gramm), a víz távozása után 20 gramm marad, az értékes vitaminok, tápanyagok és rostok bent maradnak, így tízszer annyi gyümölcs/zöldség található ebben a pillekönnyű tasakban.

 

MI TÖRTÉNIK, HA NEM ZÁRJUK VISSZA A TASAKOT, VAGY HOSSZABB IDEIG SZABADON TÁROLJUK A LIOFILIZÁLT TERMÉKET?

Az eljárásnak köszönhetően a gyümölcs/zöldség rendkívül száraz, de ha levegővel kerül kapcsolatba, képes annak páratartalmát felvenni, ezért 15-30 perc elteltével kissé ruganyosabbá válik, ám az íz- és tápanyagok, valamint a vitaminok továbbra is megmaradnak, csak már nem lesz olyan ropogós és a snack-élmény elmarad. Ezért ajánlott minden alkalommal gondosan visszazárni a tasakot, ha nem fogyasztottuk el! Amennyiben megpuhult, érdemes néhány órára mélyhűtőbe tenni, és ismét ropogtathatjuk őket.

 

MILYEN FONTOS VITAMINOKAT TARTALMAZNAK AZ EGYES ÖSSZETEVŐK?

BROCCOLIO

A brokkoli napjaink egyik „szuperélelmiszere”, mivel magas vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Klinikai kutatások bizonyítják, hogy a brokkoliban lévő fitonutriensek csökkenteni tudják a daganatos sejtek elszaporodását, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A brokkoli rendszeres fogyasztása csökkenti továbbá az elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát.

SUMMER FUSION

eper, málna, alma. Fogyasztásuk élénkíti a szervezet méregtelenítési folyamatait, így fogyókúrás étrendbe is beépíthető, erősíti az immunrendszert, javítja a keringési rendszer és az agy működését.

TROPICAL PLEASURE 

ananász, banán, mangó. A bennük található vitaminok és ásványi anyagok jelentősen hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez. Nemcsak csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, de jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre is. A mangó és az ananász erősítik az immunrendszert, elősegítik a fogyást, csökkentik a koleszterinszintet, illetve megőrzik a bőr fiatalosságát.

EXOTIC ENERGY

guava, licsi. Mindkét gyümölcs energizáló, revitalizáló hatású, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, támogatja az agyműködést és a keringést, jó közérzetet biztosít.

 

KIK FOGYASZTHATJÁK A VITALIO FAGYASZTVA SZÁRÍTOTT TERMÉKEKET?

Szinte bárki, hiszen glutén-, laktóz-, és hozzáadott cukor mentes, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert, hozzáadott anyagot! Jól beilleszthető a diéták többségébe. Magas rosttartalma miatt jó hatással van az emésztésre.

KIKNEK AJÁNLJUK A VITALIO TERMÉKEKET?

Gyerekek és felnőttek számára is remek tízórai vagy uzsonna, jó nassolási alternatíva a csokik, chipsek helyett. Mivel már megmosott, tisztított és darabolt gyümölcsből/zöldségből készül, ezért nem kell sok időt töltenünk az előkészítésével, az alapanyagok beszerzésével, csak felbontunk egy tasakot és már ehetjük is, ezért ideális egészséges snack a rohanó mindennapokban. Könnyű, ezért egyszerűen magunkkal vihetjük iskolába, irodába, nassolhatjuk útközben, kirándulások alkalmával. Friss gyümölcsökkel gyakran előfordul, hogy elfeledkezünk róla, és megromlik, mielőtt elfogyasztanánk – ez azonban a VitaLioval nem fordul elő, alacsony víztartalmának köszönhetően nagyon hosszan eltartható, sértetlen csomagolásban nem romlik meg, így csökkenthető az oly gyakori élelmiszerpazarlás.

HOGYAN HASZNÁLHATÓAK FEL A LIOFILIZÁLT TERMÉKEK?

Kiváló kiegészítője a reggeli zabkásának, müzlinek, joghurtnak. Készíthetünk belőle turmixot, zöldség vagy gyümölcs krémleveshez levesbetétként is kiváló, a gyümölcsöket használhatjuk desszertek készítéséhez, de természetesen önmagában nassolnivalóként is jó választás, ha megéhezünk. Nyáron hűsítő gyümölcsös fagylaltot is készíthetünk belőle.

 

Szöveg: Jaberits Zsolt - Vitalio

Fotók: Vitalio

 

Az E-mentes övezet részletesen tájékoztatta Partnereit az egészségre vonatkozó állítások törvényi szabályozásáról. Az E-mentes övezet nem vállal felelősséget az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatosan. Az ebből származó esetleges következményeket áthárítja a forgalmazóra. 

 

Az oldal tetejére