Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Áttekintés a fekete kömény (Nigella sativa) és aktív alkotóelemének (timokinon) klinikai vizsgálatairól

Összegző tanulmány

 

A fekete köménynek (Nigella sativa, NS), illetve az abban található timokinonnak (angolban: thymoquinone, TQ) sok hasznos tulajdonságát mutatták ki számos betegség esetén, például gyulladásos és autoimmun rendellenességek, valamint a metabolikus szindróma (inzulin rezisztencia, IR) kezelésében.

Egyéb előnyeit is dokumentálták, beleértve az antimikrobiális (mikrobákat gátló, elpusztító) és antinociceptív (fájdalomcsillapító) hatásait, valamint az epilepszia elleni tulajdonságait.

Mivel e növényi anyagnak nincsenek mellékhatásai, számos előnyének köszönhetően kiválóan alkalmazható a klinikai vizsgálatokban és gyakorlatban is.

A kutatók tanulmányozták a Nigella sativa hipoglikémiás, hipolipidémiás és hörgőtágító tulajdonságait is, amelyek segítséget nyújtottak akár későbbi gyógyszerek fejlesztéséhez is.

A TQ (timokinon) a fekete kömény illékony olajának leggyakoribb alkotóeleme. Sejttenyészetekkel történő vizsgálatok és állatkísérletek kimutatták terápiás alkalmazásának hatásait, úgy mint: rákellenes, antimikrobális, fájdalomcsillapító, antioxidáns, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatás. Rákellenes aktivitást igazoltak a következő rákbetegségekkel szemben: vér-, emlő-, vastagbél-, hasnyálmirigy-, máj-, tüdő-, prosztata- és méhnyakrák, vese- és bőrrák, fibrosarcoma.

 

A timokinon hatásai továbbá klinikailag bizonyítottak a következő esetekben:

Felső légút, légzési problémák:

 

 • Enyhíti az allergiás nátha tüneteit (a).
 • Eredményes a mandulagyulladás tüneteinek kezelésében (b).

a) Allergiás nátha, szezonális allergia (tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, viszketés)

Terápiás hatásokat összehasonlító tanulmány eredménye:Két heti 250 mg NS mag/nap alkalmazásával mind a nappali, mind pedig a szemtünetek épp olyan jelentősen javultak, mint 10 mg Montelukast/nap alkalmazásával, azonban az NS mag leginkább az éjszakai tünetek enyhítésében bizonyult hatékonyabbnak. Négy heti NS olaj kapszulában történő alkalmazásában szintén pozitív hatásokat értek el az allergiás nátha kezelésében.

Az NS olaj orrcseppjei összehasonlítva az egyéb olajból álló orrcseppekkel jelentősen javítja az allergiás nátha tüneteit, mivel képes tolerálni az allergéneknek való kitettséget. A vizsgálatban a betegek hat héten keresztül napi 3x2 csepp (orrlyukanként egy) NS olajos orrcseppet kaptak.

b) Mandulagyulladás

Az akut mandulagyulladásban szenvedő betegek 7 napig naponta 3 NSPN kapszulát kaptak, ami naponta 360 mg NS-t és 50 mg Phyllantus nuriri-t jelentett. A tanulmány eredményei kimutatták, hogy az NSPN kapszulák kivonatai a placebóval szemben jelentősen enyhíthetik a betegség tüneteit, gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatásuk miatt.

 

Alsó légutakra gyakorolt hatásai:

 

 • Hörgőtágító hatás (a)
 • Javulást hoz az asztma és a vegyi háború áldozatainak légzőszervi tüneteiben (b)

 

a) Hörgőtágító hatás

Elsősorban az NS forralt vizes kivonatával érhető el.

b) Asztma

NS forralt vizes kivonatának megelőző hatása van a felnőtt asztmás betegekre.

 • Egy vizsgálatban 3 hónapos időszak alatt napi 15 ml 0,1 %-os NS forralt kivonat alkalmazása vezetett a tüdőfunkciók paramétereinek lenyűgöző eredményeihez, valamint az asztma tüneteinek enyhítéséhez a placebóval szemben. (Boskabady és munkatársai)
 • Egy másik tanulmányban a vegyi háborúk áldozatai két hónapon keresztül kilogrammonként 0,375 ml 50 %-os NS forralt vizes kivonatát kapták. A placebóval összehasonlítva érdemi javulást eredményezett a légzésfunkciók mérésében és légzési tünetek tekintetében, jelezvén, hogy az NS vegyi háborúk áldozatain történő alkalmazásának egészséget támogató hatása van.

 

Neurológiai hatás

 

a) Csökkenti az epilepsziás betegek rohamainak átlagos gyakoriságát.
b) Javulást eredményez a megismerés, memória, figyelem terén.
c) Enyhíti az opioid megvonási hatásainak tüneteit.

 

a) Epilepszia

Az epilepsziát illetően elsősorban gyermekek kezelésében értek el jelentős eredményeket.

 • 23 epilepsziás gyermeket vizsgáltak, akik 10 héten keresztül 8 óránként testsúly-kilogrammonként 40 mg-ot kaptak a fekete kömény vizes kivonatából.
  Eredmény: a rohamok átlagos gyakorisága jelentősen csökkent
 • 23 epilepsziás gyermeket vizsgáltak, akik 10 héten keresztül testsúly-kilogrammonként 1 mg timokinont kaptak.
  Eredmény: a rohamok gyakorisága jelentősen csökkent.

 

b) Memória, figyelem, megismerés

 • Egy placebóval kontrollált, memóriával foglalkozó klinikai vizsgálatban egészséges idős önkéntesek 9 héten keresztül napi 2500 mg-os NS kapszulát kaptak.
  Eredmény: Az időszak végén - speciális tesztek segítségével - a megismerés, a memória és figyelem javulását állapították meg.

 

c) Kábítószer függőség

 • Az NS-sel történő kezelés bizonyos előnyöket kínál az opiátkezelésekkel szemben: enyhíti az elvonási tüneteket, fenntartja a fiziológiai paramétereket és javítja az étvágyat.

 

Reumatológiai hatások:

 

 • Javította a reumás ízületi gyulladás aktivitási pontszámának tüneteit.
  A rheumatoid arthritis (RA) egy autoimmun krónikus szisztémás betegség, az ízületek gyulladása és degenerációja jellemzi.
 • 40 női RA beteget vizsgáltak, akik első hónapban napi kétszeri placebót kaptak, majd a következő hónapban napi 2 x 500 mg NS olajos kapszulát.
  Eredmény: megfigyelték, hogy az NS olajos kapszula jelentősen javította a betegség aktivitását.

 

Szív- és érrendszeri hatás:

 

a) Hipoglikémiás (vércukorszint csökkentő) hatás és
b) Vérnyomáscsökkentő hatás mutatható ki

A magas vérzsírszint fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, valamint a magas koleszterinszint az érelmeszesedés legfontosabb kockázati tényezője.
Eredmény: A vizsgálatok az NS lipidprofilra gyakorolt javító hatásáról számolnak be.

a) A cukorbetegség kezelése során fontos a HbA1c-érték normál tartományban tartása, hiszen csak így lehetséges hosszútávon a cukorbetegség által okozott szövődmények lehetőség szerinti elkerülése vagy csökkentése.
A vizsgálatok azt mutatták, hogy a fekete mag jelentős mértékben csökkentheti a HbA1c-értéket.

 • Egy tanulmány szerint egy vizsgálat során két héten át adagolták az NS-t napi 2 g mennyiségben.
  Eredmény: csökkentette a vér glükóz- és koleszterinszintjét egészséges önkénteseknél.

b) A magas vérnyomás egy életmóddal összefüggő betegség, amelynek kezelésében az étrend módosítása hatékony megelőzés.

 • Egy tanulmány során a betegek két hónapon keresztül az NS napi 200, vagy 400 mg kivonatát kapták.
  Eredmény: A beszámoló szerint a vérnyomás értékek csökkentek a kiindulási értékekhez képest.
 • Egy másik tanulmányban egészséges önkénteseket vizsgáltak, akik két hónapon keresztül napi 5 ml NS olajat kaptak.
  Eredmény: Igazolódott az NS vérnyomáscsökkentő hatása - összehasonlítva a placebo, valamint az alapértékekkel.

 

Májvédő hatások:

 

a) Javulást hoz a májműködésben és vírusterheltségben a Hepatitis-C vírussal fertőzött pácienseknél.
b) Anti-toxikus hatás: Csökkenti a daganatos és autoimmun betegségek kezelésére használatos szerek májkárosító hatásait.

a) A HCV-fertőzés (Hepatitis-C vírus) gyakran krónikus hepatitishez vezet, ami májcirrozist és májdaganatot eredményezhet.

 • Egy vizsgálat során Egyiptomban HCV-betegeket egy hónapon keresztül napi kétszer 500 mg NS-sel és Zingiber etalonos kivonatával kezeltek. 
  Eredmény: vizsgálat kimutatta, hogy az NS és a Zingiber alkalmazása önmagában és együttesen is jótékony hatással volt a HCV betegekre, a májfunkciójuk javult és csökkent a máj vírusterheltsége.
 • Hasonló tanulmányban HCV-betegek három hónapon keresztül napi 3x1 NS olaj kapszulát kaptak.
  Eredmény: A kezelés csökkentette a máj vírusterheltségét és javította a májfunkciókat.

b) Leukémia

A fehérvérsejtek tumoros növekedése a csontvelőben, amelyet a hemopoetikus őssejtek (Hematopoetic Stem Cells) rosszindulatú daganata okoz. Az egyik leggyakoribb rosszindulatú gyermekkori daganat.

 • A beteg gyermekeknek a methotrexate kezelést követően egy hétig 80 mg/kg/nap NS olajos kapszulát adtak.
  Eredmény: A kezelés utáni héten alkalmazott NS olaj csökkentheti a methotrexate gyógyszer okozta májkárosodás mértékét (hepatotoxicitást), valamint növelheti a túlélési esélyt.

Elhízás elleni hatás:

 

Testtömeg csökkenés észlelhető túlsúlyos vagy elhízott betegek körében

Az elhízás növeli több anyagcsere-betegség, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázatát.

 • Vizsgálatok kimutatták, hogy az NS-olaj alacsony kalóriatartalmú étrenddel kombinálva csökkentette az elhízott nők súlyát a placebo szinthez képest.
 • Egy másik vizsgálatot centrálisan elhízott férfiakon végeztek az NS testtömegre gyakorolt hatásának kimutatására. A tanulmány eredményei kimutatták, hogy az NS magok bevitele (3 g/nap 3 hónapig) a testtömeg csökkenését okozta. Továbbá vizsgálták a szérum szabad tesztoszteronszint változását feketekömény-liszt alkalmazásával (750 mg liszt-kapszula/nap) és megállapításra került, hogy az NS gátolhatja a szérum szabad tesztoszteronszint csökkenését.

 

Bőrgyógyászati hatások: vitiligo és ekcéma

 

 • Bőrelváltozások méretének csökkenése
 • Ekcémás elváltozások enyhülése
 • Cöliákiás bőrelváltozások kezelésének javulása
 • Helyi fájdalomcsillapító hatások

A vitiligo egy autoimmun bőrbetegség, amely a bőr pigmentjét termelő melanociták pusztulása során alakul ki.

 • Egy vizsgálat során az NS olaj és a halolaj hatékonyságát hasonlították össze. Hat hónapon keresztül napi kétszer alkalmazták az NS olajat, illetve a halolajat a vitiligo elváltozásokon.
  Eredmény: Az NS olaj hatékonyabbnak bizonyult az elváltozások méretének csökkenése szempontjából.

A kézen megjelenő ekcéma a bőr felszínes gyulladása, amely hólyagokat, bőrpírt, duzzanatot, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és rendszerint viszketést okoz, mely súlyosan befolyásolja a betegek életminőségét.

 • Egy vizsgálat az NS kenőcs, a betamenazon és az eucerin egymáshoz viszonyított hatékonyságát vizsgálta. 18-60 éves betegeken négy héten át alkalmazták az említett gyógyszereket naponta kétszer.
  Eredmény: Az NS kenőcs és a betamenazon egyaránt hatékonyabbak voltak az eucerinnél, az életminőség javulását és az ekcéma súlyosságának enyhülését illetően.

 

Gyomorra gyakorolt hatások:

 

 • Anti-Helicobacter pylori hatás
 • Funkcionális gyomorbajok csökkenése
   
 • Egy vizsgálat során emésztési zavarban szenvedő betegek 8 héten keresztül az NS-olaj mézalapú készítményét kapták, napi 5 ml-t.
  Eredmény: Jelentősen javíthatja a tüneteket, mint például az emésztési zavar súlyosságát, valamint csökkentheti a Helicobacter pylori fertőzés mértékét.

 

Bélrendszeri hatások:

 

 • Féregtelenítő hatás
 • Javulás a cöliákiás megbetegedések tüneteiben

A gluténérzékenységet (cöliakia) a vékonybél nyálkahártyájának gyulladása és a pusztulása jellemzi, autoimmun mechanizmus következtében.

 • Egy tanulmányban lisztérzékenységgel társuló vashiányos vérszegénységben szenvedő betegek egy éven keresztül gluténmentes étrend mellett napi két NS olaj kapszulát (450 mg) kaptak étrend-kiegészítőként.
  Eredmény: Az gluténmentes étrend és az NS olaj együttes alkalmazása hatékonyabb volt, mint a gluténmentes étrend önmagában.

 

Szexualitásra gyakorolt hatások:

 

 • Sperma minőségi paraméterinek és a spermatérfogat javulása
  • Egy vizsgálat során terméketlen iráni férfiakat kezeltek két hónapon keresztül naponta kétszer 2,5 ml NS-olajjal.
   Eredmény: javíthatja a spermium paramétereket, beleértve a spermiumok számát, mozgékonyság, valamint a sperma térfogatát.
  • Az NS egyéb jótékony hatásai is megerősítést nyertek meddő férfiak kezelésében.
   Eredmény: A tesztoszteront (férfi nemi hormont) termelő sejtekre, a reproduktív (szaporító) szervekre és a nemi hormonokra gyakorolt jótékony hatás.

 

Enyhe fájdalomcsillapító hatás:

 

Kimutatták, hogy a diklofenák helyi alkalmazásához képest az NS olaj helyi alkalmazása jelentős terápiás hatással volt ciklikus mellfájdalomban (masztalgiában) szenvedő betegek kezelésében, káros mellékhatások nélkül.

 

Újabb tudományos dolgozatok 2020-ból

2020-ban már legalább 10 tudományos dolgozat jelent meg a fekete kömény - COVID-19 (koronavírusok) témában

 

A fekete kömény hatóanyagai közül a Thymoquinone, az α-Hederin, valamint a Nigellidine alkalmasnak tűnnek arra, hogy szerves kötésű cink hozzáadásával jelentősen feltölthető immunrendszerünk. A dolgozatok és azok összefoglalóinak közzétételével szeretnénk felhívni a figyelmet és felvetni a lehetőséget, hogy esetleg a jól ismert, évszázadok óta alkalmazott és kipróbált természetes gyógynövényeknek is szerepe lehet az új járvány elleni küzdelemben.

 

 • Ahmad, S. , et al. (2020)e. “Molecular docking, simulaton and MM-PBSA studies of nigella satva compounds: a computatonal uuest to identfy potental natural antviral for COVID-19 treatment. ” J Biomol Struct Dyn: 1-9.
 • Guo, L. P. , et al. (2020)e. “Efect of Thymouuinone on Acute Kidney Injury Induced by Sepsis in BALB/c Mice. ” Biomed Res Int 2020: 1594726. Idrees, M. , et al. (2020)e. “Efect of the Phytochemical Agents Against the SARS-CoV and Selected Some of them for Applicaton to COVID-19: A Mini-Review. ” Curr Pharm Biotechnol.
 • Kadil, Y. , et al. (2020)e. “In Silico Investgaton of the SARS CoV2 Protease with Thymouuinone Major Consttuent of Nigella Satva. ” Curr Drug Discov Technol.
 • Koshak, A. E. , et al. (2020)e. “Nigella satva supplementaton to treat symptomatc mild COVID-19: A structured summary of a protocol for a randomised, controlled, clinical trial. ” Trials 21(1)e: 703.
 • Koshak, D. A. E. and P. E. A. Koshak (2020)e. “Nigella satva L as a potental phytotherapy for coronavirus disease 2019: A mini review of in silico studies. ” Curr Ther Res Clin Exp 93: 100602.
 • Kulyar, M. F. , et al. (2020)e. “Potental infuence of Nagella satva (Black cumin)e in reinforcing immune system: A hope to decelerate the COVID-19 pandemic. ” Phytomedicine: 153277.
 • Maideen, N. M. P. (2020)e. “Prophetc Medicine-Nigella Satva (Black cumin seeds)e – Potental herb for COVID-19?” J Pharmacopuncture 23(2)e: 62-70.
 • Mait, S. , et al. (2020)e. “Actve-site Molecular docking of Nigellidine with nucleocapsid- NSP2-MPro of COVID-19 and to human IL1R-IL6R and strong antoxidant role of Nigella-satva in experimental rats. ”
 • J Drug Target: 1-23. Rahman, M. T. (2020)e. “Potental benefits of combinaton of Nigella satva and Zn supplements to treat COVID-19. ” J Herb Med 23: 100382.

 

(Fordította az E-mentes övezet számára: Kéri Szilvia. Szerkesztette és szakmai lektor: Tóth Gábor)

 

Felhasznált irodalmak:

 

Tavvakkoli, A., et al.: Review on Clinical Trials of Black Seed (Nigella sativa ) and Its Active Constituent, Thymoquinone. Journal of Pharmacopuncture 2017;20[3]:179-193. https://doi.org/10.3831/KPI.2017.20.021

 

Ahmad, A. et al.: Thymoquinone (2-Isoprpyl-5-methyl-1, 4-benzoquinone) as a chemopreventive/anticancer agent: Chemistry and biological effects. Saudi Pharmaceutical Journal Vol. 27. Issue 8. December 2019. Pages: 1113-1126

 

Relles, D. et al.: Thymoquinone Promotes Pancreatic Cancer Cell Death and Reduction of Tumor Size through Combined Inhibition of Histone Deacetylation and Induction of Histone Acetylation

Advances in Preventive Medicine Volume 2016, Article ID 1407840, 9 pages http://dx.doi.org/10.1155/2016/1407840

 

Jehan, S. et al.: Thymoquinone Selectively Induces Hepatocellular Carcinoma Cell Apoptosis in Synergism With Clinical Therapeutics and Dependence of p53. Original Research, 15 September 2020. https://doi.org/10.3389/fphar.2020.555283

 

További felhasznált szakmai anyagok:


http://richindagfoods.com/uzlet/immunerosito_termekek/black-honey/
http://richindagfoods.com/uzlet/immunerosito_termekek/immunerosito-virusgatl
o-csiraztatott-feketekomeny-lisztbol-keszult-krem-kiegeszitve-termeszetes-sz
elen-es-cink-dusitott-elesztovel-folyadekban-elegyedik-klinikai-vizsgalatok-
bizonyitjak-gyulladasok/
http://richindagfoods.com/hirek/ceg-hirek/uj-nigella-sativa-feketekomeny-pro
jekt-kezdodott-a-biogreenben/
http://richindagfoods.com/hirek/innovacio-es-innovativ-megoldasok-a-feketeko
meny-feldolgozasara/
http://richindagfoods.com/innovacio/fekete-komeny-mezzel-egymast-kiegeszitve
-fokozza-mindket-alapanyag-hatekonysagat-fekete-komeny-es-mez-hasznalata-mar
-a-mutban-is-sikeres-volt-figyelje-tovabbi-fejleszteseinket-es-innovativ-meg
oldasain/
http://richindagfoods.com/hirek/immunerosites/covid-19-elleni-vedekezes-feke
te-komeny-kivonatokkal/
 

Tartalomhoz tartozó címkék: tudomány vérnyomás hipertónia
Az oldal tetejére