Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Beteg táplálékaink - előszó

Igen aktuális könyvet tarthat kezében a kedves Olvasó. Tóth Gábor e kötetében olyan tudományos, régebbi vagy újabb „szakmai titkok” kerülnek új megvilágításba, amelyek eddig nem – vagy csak részleteikben – voltak elérhetõk. Az elsõ kiadás óta jó néhány év eltelt, így szükség volt az új irodalmi adatokkal és ismeretekkel való bõvítésre. E második, bõvített kiadásban szereplõ információk aktuálisabbak, mint eddig bármikor.

A könyv elsõsorban a nagyközönségnek íródott, ezért bizonyos esetekben kompromisszumot kellett kötni az olvashatóság, érthetõség és a tudományos nyelvezet között. A szerzõ egyaránt törekedett a szakmai pontosságra és az olvasmányosságra.

Bizonyos területeken a szerzõ – a tények alapján – határozottabb következtetésekre jut, más területeken – a jelenlegi tendenciákat alapul véve – inkább csak körvonalazza a közeli jövõben várható kockázatokat. Egyes következtetések levonása egyedinek, talán merésznek is tûnhet, mivel ezeket még nem támasztották alá tudományos dolgozatok tucatjai. Az elsõ kiadás megjelenése óta azonban azt láthattuk, hogy a leírt fejezetekben elõre jelzett folyamatok sok esetben igazolódtak. Tény, hogy több területen még komoly vizsgálódásokra és megfigyelésekre van szükség a tisztánlátáshoz, azonban a kötetben jelzett irányok elgondolkodtatók.

A könyv szakmai része az állatorvos-tudomány és egyéb diszciplínák meglehetõsen széles és szerteágazó szakirodalmához kötõdik, és a szerzõ ezekhez fûzi hozzá saját gondolatait. Bár számos fontos részlet is napvilágra kerül, a könyv terjedelme miatt nem lehetett kitérni ennél több ismeretanyagra.

A szerzõ okleveles élelmiszeripari mérnök, szakterülete az élelmiszer- és  táplálkozástudomány,  illetve  a  táplálkozással  összefüggõ kérdések, és munkája során gyakran találkozik az állatok által közvetített élelmiszer-fertõzések és -mérgezések következményeivel. A könyv megírásához szükség volt az állatorvosi szakirodalomban való alapos elmélyülésre, a neves, témában jártas és tapasztalt szakemberekkel folytatott konzultációkra, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Karának tudásanyagára, a tudományos-ismeretterjesztõ elõadások tucatjaira, illetve az ott felbukkanó problémák nyomán napjaink jelenségeinek nyomon követésére, és a betegségek megelõzését elsõdlegesnek tekintõ egészségszemléletre.

A szerzõ tudományos alapossággal megírt könyvében óva int az utóbbi idõk – elsõsorban a média által keltett – hisztériáitól, ugyanakkor rávilágít a különbözõ, emberre veszélyt jelentõ állatbetegségek, zoonózisok kockázataira. Egyes betegségek ellen állandó küzdelem folyik, mások esetében a kockázatok fokozódására lehet számítani. Akadnak olyan kórképek is, amelyek hazánkban kevésbé vagy egyáltalán nem jellemzõek, ismeretük mégis hasznos lehet.

A könyv elsõsorban az igényes olvasóknak szól, akik nem a bulvárlapok szenzációhajhász cikkei nyomán, hanem széles körû ismereteket gyûjtve döntik el, mi kerüljön a bevásárlókosarukba.

A kiadvány felhívja a figyelmet a zoonózisokkal kapcsolatos, nem élelmiszerek útján terjedõ megbetegedésekre is. Nem azért, hogy bárkit is elriasszon a háziállatok tartásától, hanem hogy figyelmeztessen az esetleges veszélyekre, a betegségmegelõzés fontosságára, az állatokkal való érintkezés észszerû, a higiéniai szabályoknak megfelelõ módjára.

Javaslom elolvasásra ezt a könyvet mindenkinek, aki az egészségvédelem területén keresi az ok-okozati összefüggéseket, és szeretné tisztábban látni az emberi egészséget érintõ állatbetegségek kockázatait ma, a XXI. század elsõ felében.

Dr. Saufert Gyula,

a könyv szakmai lektora

 

Az oldal tetejére