Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bio Gabi esete a Mikulással

Kedves Mikulás úr!

A világért sem szeretném megbántani Önt, korára és élettapasztalataira tekintettel sem, hiszen tudom, Ön már hosszú évtizedek óta megjelenik így december elején. Önt sokan várják, és mindig sok ajándékot hoz, főleg a gyerekeknek, ez nemes dolog, és nyilván becsüljük.


Ha megengedi, mégis élnék néhány javaslattal, bizonyára Ön felé ezt kevesen jelzik, illetve az évtizedek alatt - kérem, ne vegye ezt se rossz néven - nem figyelhető meg Önnél különösebb, szemmel látható életmódreform, ám a világban komoly változások történtek. Emiatt szerintem érdemes volna gyakrabban jönnie és együtt élnie az itt zajló eseményekkel, de nyilván ez csak egy személyes ajánlás.

Néhány pontban összegezném meglátásaimat, mély tisztelet mellett:

1. Testalkat

Az Ön testalkata sajnos nem megfelelő, orvosi értelemben, sőt kicsit aggódunk az egészsége miatt. Kifejezett hasi (android) elhízás mellett, metabolikus szindróma jeleit látjuk hosszú ideje, ez magas vérnyomással, II. típusú cukorbajjal és szívkoszorúér-meszesedéssel járhat együtt. Mindenképpen javasolt egy komolyabb testzsírcsökkentés. Másrészt a gyerekek számára sem utolsó szempont, ha egy egészséges, életerős, megfelelő testtömegindexszel rendelkező Mikulásra emlékeznek majd vissza. Kérem, ha teheti, törődjön többet az egészségével, ez sokat jelentene nekünk is!

2. Állatvédelem

A korábbiakból adódóan nem is annyira kéne terhelni ezeket a szegény rénszarvasokat ezzel az erős túlsúllyal, ráadásul még repülő szánnal is. Ez nem egészséges sem nekik, sem Önnek, és hát már nem is trendi, talán a legelején még érdekes volt. Védjük, óvjuk az állatokat, nem használjuk (ki) őket, kérem, ezt a szempontot is vegye figyelembe az úti célok tervezésekor. Tudom, hogy sok a csomagja, mégis talán lehet más megoldást találni. Önnek is jót tesz, ha a legtöbb helyre sétával, gyalogszerrel jár, és hívhat segítőket, ez szervezés kérdése. Persze a nagy távolságok áthidalása nyilván kihívás lesz, biztos talál rá más megoldást. Javasolnám a sportot, több mozgást, a vérnyomásának és cukrának is jót tenne. Az állandó ülő, statikus munka nem hasznos.

3. Édességek, egészségtelen élelmiszerek, nassolás

Tudom, kényes téma, de bízom abban, szokott tájékozódni a beszerzéskor az összetételeket illetően, ez komoly tudatosságot, sőt informálódást igényel – bocsánat – az Ön részéről is. Kérem, ne hozzon hozzáadott cukorral és adalékanyagokkal készült egészségtelen édességeket, inkább erősítse a gyerekekben, fiatalokban a gyümölcs, aszalvány és olajosmag-fogyasztás jó szokását. Oly sok értékes gabonaszelet, gyümölcspüré, cukormentes kézműves- és reformélelmiszer kapható, kérem, ne sajnálja rá a fáradságot, hogy ezeknek utánajár. Önre felnéznek a gyerekek, fontos, hogy az ajándékai egyben ajánlások, minták is számukra. Csak bízni tudok abban, hogy Ön nem szokott nassolni az édességekből, akár titokban is kifejezetten ellenjavallott.

4. Éjszakai műszak és antioxidánsok

Ön éjszaka dolgozik, ez megemelt antioxidáns-szintet igényel. Ajánlhatók a teljes gabonák, citrusok, meggy, a savanyú káposzta vagy leve, cékla, brokkoli, salátafélék, paradicsomlé, homoktövis- és fekete kömény termékek, aszalványok, vitamin- és nyomelem-kiegészítés. Érdemes volna átgondolnia a növényi alapú étkezést, legalább a zsúfolt téli hetekben. Az éjszakai közlekedés éleslátást és vezetői rutint, jó reflexeket igényel, kérem, használjon karotinokat, luteint, zeaxantint és antociánokat, melyeket például sárgarépában, spenótban, sütőtökben, kukoricában, kápia paprikában, áfonyában és szederben talál. D3-vitaminból 4000 NE, C-vitaminból ilyenkor 1000 mg is ajánlható naponta, ne feledkezzen meg kérem, a cink, réz és szelén adásról, valamint a probiotikumokról sem.

Mivel bizonyára nappal alszik, elalvás előtt előnyös citromfű, levendula és golgotavirág hatóanyagokat alkalmazni, ha gondolja. Ne feledje, hogy melatonin csak akkor képződik, ha a szemhéjra nem vetül fény sehonnan.

5. Légnyomásváltozás és érvédelem

A magasságkülönbségek miatt a légnyomás is változhat, ez a fülnek, és az agynak sem tesz jót, a szeles, jeges idő pedig az arcbőrt szárítja, igénybe veszi. Szőlőmag- és homoktövismag-őrleményt, flavonoid-koncentrátumokat, alga-, lenmag- és dióolajat ajánlok a hajszálerek védelme miatt, és külsőleg a natúrkozmetikumok is előnyösek volnának, legalább az arcbőrre. Hasznosak az illóanyagok, nyilván megértem, ha fokhagymát ritkábban használ, de a hagymafélék adása előnyt jelentene, pirospaprikával (kitűnő fajták vannak Magyarországon, kérem, ne hozzon más helyről paprikaport, inkább vigyen). Torma, gyömbér, ginseng is segít.

6. Agyi- és idegi védelem

Ön gyerekekkel foglalkozik, felelősséget hordoz, sok programon kell részt vennie, az idegrendszer védelme érdekében B-vitaminokban gazdag csíraőrleményeket, kukorica- és búzacsírát, sörélesztőt, B12-kiegészítést, napraforgó-lecitint, kolint, olajos magvakat, magliszteket ajánlok.

7. Higiéniai alapok

Egy apró, de fontos higiéniai szabály: élelmiszert nem teszünk használt cipőbe vagy csizmába, ahogy a csizmát sem a konyhaasztalra, de ezt gondolom, ön is tudja. Ez egy rossz szokás csak, hagyomány, de nem egészséges, kérem, ezt is gondolja majd végig, az élelmiszer-fertőzések és bélrendszeri problémák elkerülése érdekében. 

8. Önképzés

Utolsó javaslatként megerősítem, hogy érdemes volna gyakrabban meglátogatnia minket, sok értékes szakmai ismeret kerül napvilágra minden hónapban, és félek, ha csak évente jön – ráadásul a korábbi, hagyományos szokásrenddel és testalkattal – nem fogja tudni lekövetni a változásokat és jelentősen elmarad majd a szakmai ismeretek terén. Egy ilyen influenszernek, mint Ön, már muszáj követnie az élelmiszer-tudományos munkákat, és sokaknak segítene, ha a reformszemléletet is el tudná sajátítani.

Bízom abban, hogy nem bántottam meg levelemmel, megerősítem, hogy szeretettel várjuk, és kívánunk javuló életminőséget a továbbiakban is!

Tisztelettel: Tóth Gábor

 

Budapest, 2021. december 3.

Az oldal tetejére