Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Dr. Konrád: Van-e kapcsolat a mellrák és az életmód között? 1. rész

A mellrák egy valós jelenkori probléma világunkban – a nőknél a leggyakoribb ráktípus, illetve második leggyakoribb az összes ráktípusok között (tehát beleszámolva a férfiak statisztikáit is). (1)

Az International Agency for Research on Cancer [Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség] adatai alapján a 2018-as évre a világon a legnagyobb mellrák elhalálozási statisztika szerint Magyarország a 19. helyen található azok az országok között ahol vannak erre adatok – nem semmi, ha belegondolunk. A mellrák kockázata csökken a menopauza (változókor) után a menopauza előtti életszakaszhoz képest. Menopauza előtt, tízévente megduplázódik a mellrák kockázata menopauzáig, ennek ellenére, a menopauza utáni mellrák gyakoribb, mint a menopauza előtti.

A gyors válasz a címben levő kérdésre az, hogy igen, van kapcsolat. Mivel tudjuk, hogy az életmódnak fontos szerepe van a mellrák kialakulásában, 2 cikket szeretnénk szánni néhány életmód tényező bemutatására.

Amikor a mellrákról beszélünk, figyelembe kell venni, hogy menopauza előtti vagy utáni mellrákról van-e szó. Bizonyos kockázati és védő tényezők inkább egyikre vagy a másikra hatnak, illetve vannak tényezők, amik befolyásolják mindkettőt.

 

  • Alkoholfogyasztás: Az alkohol (etanol) fogyasztás növeli a menopauza előtti és utáni mellrák kockázatát. Valószínű, hogy összetett a mechanizmus, ami által árt a mellszövetnek, ennek sajnos a tudósok még nem értik minden elemét. Az egyik mechanizmus valószínűleg az alkohol anyagcseréjében rejlik. Az alkoholt főként a máj, de valamilyen mértékben a mellszövet is acetaldehiddé változtatja, az acetaldehid pedig oxidációs stresszt okoz a szövetben, aminek DNS károsító hatása van.  Ez beindíthatja a rákkos elváltozás folyamatát. Ez csak egy példa, de találhatnánk számos mást is. A kutatók nem találtak egy biztonságos minimum alkohol beviteli mennyiséget, és azt is tudnunk kell, hogy a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség hivatalosan rákkeltővé minősítette az alkoholt [1] már néhány évtízeddel ezelőtt. Egy szó, mint száz: vigyázzunk az alkoholfogyasztással!

     
  • Erőteljes testmozgás: csökkenti a menopauza előtti és utáni mellrák esélyét, tehát védőtényező. Az aerob anyagcsere típusú testmozgás csökkenti az oxidációs stresszt a szervezetben és elősegíti a sejtek DNS javítási folyamatát, a DNS helyreállítása pedig kulcsfontosságú a rák megelőzésében. Mindemelett, az erőteljes testmozgás csökkenti az ösztrogénszintet a szervezetben. Mivel a magas ösztrogén kockázati faktor a mellrák kialakulásában, az erőteljes testmozgás védőtényezőnek minősül. Talán felmerülhet a kérdés, hogy mi is felel meg erőteljes testmozgásnak? A World Cancer Research Fund [Rákkutatási Világszervezet] és American Institute for Cancer Research [Amerikai Rákkutató Intézet] szerint erőteljes testmozgás például a gyors kerékpározás (19.3-22.5 km/óránkénti sebességgel), úszás, tenisz és futás.[2] Ha bármilyen intenzív sportba szeretne belevágni, ahhoz érdemes először egy kardiológiai vizsgálatra menni, és megkapni egy kardiológus jóváhagyását.
     

A következő cikkünkben további olyan tényezőkkel folytatjuk, amik növelhetik vagy csökkenthetik a mellrák kockázatát. Ne felejtsük el, hogy a mindennapi döntéseink hosszútávon erős hatást gyakorolnak ránk. Döntsünk jól még ma!

 

Felhasznált irodalom:

(1) https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-trends/breast-cancer-statistics (hozzáférési dátum: Okt. 17. 2019

(2) World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Expert Report 2018. Diet, nutrition, physical activity and breast cancer. https://www.wcrf.org/sites/default/files/Breast-cancer-report.pdf (hozzáférési dátum: Okt. 17. 2019)

(3) World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Expert Report 2018. Physical activity and the risk of cancer. https://www.wcrf.org/sites/default/files/Physical-activity.pdf (hozzáférési dátum: Okt. 17. 2019)

Az oldal tetejére