Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

E-mentes mákos, diós és gesztenyés bejgli

Hozzávalók 3 rúd bejglihez (1 diós, 1 mákos 1 gesztenyés):

A három tésztához összesen:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

50 dkg fehér tönkölyliszt

3 dkg élesztő

1 csapott teáskanál átszitált parajdi só

két púpos teáskanál őrölt aranylenmag

2 evőkanál Smart Sweet édesítő

2 dl olvasztott kókuszolaj

4 dl rizsital

1 bio citrom héja

Mákos töltelékhez:

25 dkg darált mák

1 bio citrom reszelt héja

1 evőkanál frissen facsart citromlé

2 csapott evőkanál Smart Sweet édesítő

½ mokkáskanál vaníliapor

1 hámozott és almareszelőn lereszelt alma

1 dl mandulatejszín

Diós töltelékhez:

25 dkg darált dió

1 bio narancs reszelt héja (elhagyható)

1 evőkanál frissan facsart narancslé

1 dl rizstejszín

2 csapott evőkanál Smart Sweet édesítő

1 csipet fahéj (elhagyható)

Gesztenyés töltelékhez:

25 dkg natúr gesztenyepüré

½ dl mandulatejszín vagy más növényi tejszín

1 csipet őrölt fahéj (elhagyható)

1 csapott evőkanál Smart Sweet édesítő

 

A bejglik megkenéséhez:

Egy evőkanál méz elkeverve 2 evőkanál vízben

 

 

Elkészítés:

A liszteket, a lenmagot és citromhéjat egy nagy keverőtálba öntjük és összekeverjük. A tejbe beletesszük a kókuszolajat, az édesítőt, a sót és az élesztőt, habverővel elegyítjük, a lisztre öntjük és alaposan összedolgozzuk Ameddig a töltelékeket elkészítjük addig a tésztát meleg helyen egy konyharuhával letakarva pihenni hagyjuk.

Töltelékek:

Három külön tálba beletesszük és összedolgozzuk az összetevőket, egyikben a mákos, másikban a diós, harmadikban a gesztenyés töltelék összetevőit. Ha valamelyik túl lágynak bizonyul, tehetünk bele kevés zsemlemorzsát, ha pedig túl keménynek, mert nem volt elég lédús az alma, akkor még egy kevés tejszínt.

A megkelt tésztát három egyenló részre osztjuk, mindhármat téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük egyiket a diós, másikat a mákos, harmadikat a gesztenyés töltelékkel. Mindhárom tésztát óvatosan és lazán feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd egy fa nyárssal  teljes keresztmetszetében átszurkáljuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük a sütőből a bejgliket, még forrón megkenjük a tetejét a mézes vízzel. Csak akkor szeleteljük, ha már kihűlt. 

 

Jó étvágyat, és Kellemes Ünnepeket kíván:

az E-mentes övezet csapata

Az oldal tetejére