Hozzávalók 3 rúd bejglihez (1 diós, 1 mákos 1 gesztenyés):
A három tésztához összesen:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 dkg fehér tönkölyliszt
3 dkg élesztő
1 csapott teáskanál átszitált parajdi só
két púpos teáskanál őrölt aranylenmag
2 evőkanál Smart Sweet édesítő
2 dl olvasztott kókuszolaj
4 dl rizsital
1 bio citrom héja
Mákos töltelékhez:
25 dkg darált mák
1 bio citrom reszelt héja
1 evőkanál frissen facsart citromlé
2 csapott evőkanál Smart Sweet édesítő
½ mokkáskanál vaníliapor
1 hámozott és almareszelőn lereszelt alma
1 dl mandulatejszín
Diós töltelékhez:
25 dkg darált dió
1 bio narancs reszelt héja (elhagyható)
1 evőkanál frissan facsart narancslé
1 dl rizstejszín
2 csapott evőkanál Smart Sweet édesítő
1 csipet fahéj (elhagyható)
Gesztenyés töltelékhez:
25 dkg natúr gesztenyepüré
½ dl mandulatejszín vagy más növényi tejszín
1 csipet őrölt fahéj (elhagyható)
1 csapott evőkanál Smart Sweet édesítő
A bejglik megkenéséhez:
Egy evőkanál méz elkeverve 2 evőkanál vízben
Elkészítés:
A liszteket, a lenmagot és citromhéjat egy nagy keverőtálba öntjük és összekeverjük. A tejbe beletesszük a kókuszolajat, az édesítőt, a sót és az élesztőt, habverővel elegyítjük, a lisztre öntjük és alaposan összedolgozzuk Ameddig a töltelékeket elkészítjük addig a tésztát meleg helyen egy konyharuhával letakarva pihenni hagyjuk.
Töltelékek:
Három külön tálba beletesszük és összedolgozzuk az összetevőket, egyikben a mákos, másikban a diós, harmadikban a gesztenyés töltelék összetevőit. Ha valamelyik túl lágynak bizonyul, tehetünk bele kevés zsemlemorzsát, ha pedig túl keménynek, mert nem volt elég lédús az alma, akkor még egy kevés tejszínt.
A megkelt tésztát három egyenló részre osztjuk, mindhármat téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük egyiket a diós, másikat a mákos, harmadikat a gesztenyés töltelékkel. Mindhárom tésztát óvatosan és lazán feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd egy fa nyárssal teljes keresztmetszetében átszurkáljuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük a sütőből a bejgliket, még forrón megkenjük a tetejét a mézes vízzel. Csak akkor szeleteljük, ha már kihűlt.
Jó étvágyat, és Kellemes Ünnepeket kíván:
az E-mentes övezet csapata