Ezen felül, az autentikus morzsasütit most szeletelhető, kocka formában készítettük el. A sütemény alapjának fő hozzávalója a gluténmentes zabpehely, melyre rákerül a fűszeres
gyümölcsös réteg, végül pedig mindezt egy roppanós morzsa koronázza meg, melyet feldobtunk egy kis (szintén zabpehely alapú) granolával.
Miért jó a zabpehely?
A teljes kiőrlésű zabpehely kiváló rostforrás. A zabnak számtalan jótékony tulajdonsága van: fehérjében, ásványi anyagokban gazdag. Kiváló kálium-, kalcium-, foszfor-, cink- és magnéziumforrás, és magas az E- és B-vitamin tartalma. Béta-glükán tartalma elősegíti a vér koleszterinszintjének optimális szinten tartását, ezáltal hozzájárul az egészséges szív-és érrendszerhez. Az emésztés serkentésére is jó hatással van, ezáltal sok időre eltelít.
A recept:
● vegán
● gluténmentes
● finomított cukortól mentes
● természetes összetevőket tartalmaz
● szójamentes
Hozzávalók:
Az alaphoz:
100 g zabpehely
30 g kókuszliszt
50 g kókuszvirág cukor
30 g eritrit
1 mk őrölt fahéj
csipet őrölt szegfűszeg
csipet só
60 g kókuszolaj
A szilvás réteghez:
500 g érett szilva
30 g kókuszvirág cukor
1 tk citromlé
1 tk tápióka keményítő
1 tk őrölt fahéj
2 csipet őrölt szegfűszeg
A tetejére:
100 g Viblance Cocoberry granola
50 g zabpehely
15 g juharszirup
25 g kókuszolaj
Elkészítés:
- Első lépésként egy daráló segítségével a zabpelyhet liszt finomságúra őröljük. (Mi kávédarálót vagy fűszerdarálót szoktunk használni, ami teljesen finom, szinte por állagúra őrli meg a zabpehely szemeket.)
- Egy keverőtálba kimérjük az alap hozzávalóit, kezdve a száraz összetevőkkel (ledarált zabpehely, kókuszliszt, a két fajta cukor és a fűszerek).
- Ezt alaposan elkeverjük, majd hozzáöntjük a kókuszolajat, és kézzel jól összedolgozzuk az egészet.
- Az így kapott masszát egy tetszőleges méretű és formájú tálba nyomkodjuk (mi egy 20x15 cm-es tálat használtunk), úgy hogy egy sima felületű, egyenletesen eloszlatott süteményalapot kapjunk.
- Ezután jöhet a gyümölcsös réteg. A megmosott szilvákat felnegyedeljük (vagy nyolcadoljuk, attól függően, hogy mennyire nagyok a szilvák), majd egy keverőtálba halmozzuk.
- Ráöntjük a citromlevet, megszórjuk a kókuszvirág cukorral, a fűszerekkel és a tápióka keményítővel, majd jól átforgatjuk az egészet, hogy minden szilvára jusson a fűszeres édes keverékből.
- Végül az egészet a tálba öntjük, az alapra.
- Ezek után nincs más teendőnk, mint elkészíteni a morzsát a tetejére, ettől lesz igazán ropogós a végeredmény. Ehhez egy tálba beleöntjük a granolát, rászórjuk a zablisztet, ráöntjük a juharszirupot és a kókuszolajat, majd kézzel jó alaposan átforgatjuk az egészet.
- A granolás keveréket a szilvák tetejére szórjuk úgy, hogy teljesen belépje az egészet.
- Előmelegített 160 fokos, légkeveréses sütőben kb. 30-40 percig sütjük, vagy amíg a crumble teteje aranybarna és ropogós nem lesz. Szeletelés előtt várjuk meg, hogy teljesen kihűljön, különben szétcsúsznak a rétegek.
A recept bármilyen gyümölccsel elkészíthető (pl. almával, körtével, málnával stb.)
Recept készítői: Vegstern