Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fejlesztünk és védünk: Bio Gabi tudományos naplója, avagy korszerű szakmai fejlesztések mindennapi használatra

...sőt ennél is többet: ritka és értékes hatóanyagok, antioxidánsok, fitonutriensek bevitelét, azaz egy új generációs betegségmegelőző táplálkozás megvalósítását.

Az elmúlt közel két évtizedben komolyabban belefogtam a szakmai termékek fejlesztői munkájába, nyilván nem egyedül, hiszen a tudományos tevékenységhez sok tényező együttállása szükséges (fejlesztőüzemi és laboratóriumi háttér, stb.) és persze innovatív csapatmunka, kollektív egyetemi és doktori tudásanyag, valamint évtizedes kutatói-fejlesztői tapasztalat. Ilyen értelemben több magyar tudóscsalád, doktori kör, egyetemi kutatóintézet, tanszék és számos kreatív fejlesztő egyéni munkássága fekszik abban az eredményben, amit felszínre hoztak a kutatómunkák, 2000 óta.

A sokszor hallható érv, miszerint a nyersanyagok beltartalmi értéke fokozatosan csökken, az élelmiszerek kiüresednek, való igaz, azonban ma már számos olyan eljárás létezik, amivel a tápanyagokat hatékonyan tudjuk koncentrálni. Ilyen értelemben egységnyi térfogatba a kiindulási nyersanyag anyagainak sokszorosát bele lehet sűríteni megfelelő természetes és kíméletes élelmiszeripari technológiával, főként hidegen préseléssel, lényeréssel, vákuumbepárlással, vákuumszárítással, kivonatolással (esszenciák). Léteznek olyan módszerek is, amelyekkel nemcsak megsokszorozzuk, multiplikáljuk a hatóanyagokat, hanem - a termelődő enzimek révén - újakat képezünk benne (bioszintézis, biokatalizáció, biotranszformáció), ilyen a csíráztatás és a tejsavas fermentálás. Ez utóbbi technikákat néhány éve (2015-től) professzionális szintre sikerült fejleszteni egy kutatói csapattal, így ún. biomassza alapú szimbiotikus mátrix áll elő, melyből igen magas tápértékű shake-alapok készülnek. Ezek hatásai önmagukért beszélnek és minket is nagyon megleptek a pozitív eredmények, tapasztalatok, jóllehet a mérések előre jelezték a különleges biológiai érték jelenlétét a készítményekben.

Sok esetben az étrend-kiegészítőket is meghazudtoló, rendkívül magas tápértékű funkcionális élelmiszerek hozhatók létre, vagy egy-egy kisüzemi gyártás során előállnak olyan „melléktermékek”, amelyeket bemérve hihetetlen magas vitamin- vagy nyomelemértékeket kapunk, így szakmai modellanyagnak minősülnek, és kutatásokat kezdünk velük. Úgy gondolom, ezeknek az innovációknak a szerepe felértékelődik a jelenben és a jövőben, és hasznos az ilyen jellegű kutatómunkák társadalmi elfogadottságát, ismertségét is emelni az „üres és haszontalan” élelmiszerek (junk foods) tengerében.

Jelen cikkben ezeket vesszük sorra, részletes szakmai magyarázatok nélkül, természetesen minden egyes fejlesztésről lehetne 1-1 külön tanulmányt írni, amiket meg is tettük (az ementesovezet.hu és a blnce.hu honlapjaink blogjaiban olvashatók), vagy a jövőben megszületnek.

 

A fejlesztések

 

 • Az Okos Magos hidegen préselt maglisztek jó néhány éve nagy pályát futottak be, akkor még újszerűek voltak, sokat cikkeztünk róluk, majd egy időre kikerültek a forgalomból és most visszatettük, az E-mentes övezet projekt keretén belül. Ennek oka a biológiai értékük, valamint az igen kedvező ér-érték arányuk. A hántolt teljes magvak hidegen préselése során keletkező száraz magmátrixok, maglisztek egyetemi ajánlásokban is szerepelnek, mint B-vitamin-, nyomelem-, protein és élelmirost-források. A tökmagból, lenmagból, szezámmagból, kendermagból, dióból készült lisztek fontos szerepet kapnak a mindennapi étrendben, müzlikhez, kásákhoz, levesekhez, főzelékekhez adható, és olaj nélküli szárazanyagban gyakran a kiindulási mag értékének másfél-kétszerese található. Persze kaphatók a közforgalomban más termékek is, mint kókusz-, gesztenye-, mandula, törökmogyoró-, földimandula és egyéb préselt liszt, az ilyen termékek tárháza igen széles, érdemes közülük válogatni.

  Az Okos Magos családon belül a bogyós gyümölcsök héjából, magjából készített őrleményeknek is komoly értékük van, hiszen olyan antioxidánsokat hordoznak, amelyek más élelmekben nincsenek igazán jelen (pl.: oligomer proantocianinok, OPC-ék). A vörösszőlőmag-, a homoktövismag, és a homoktövishúsliszt, illetve a Színes Hármas és a Fókusz formula, mint csipkebogyómagot és fekete- és pirosribiszkét is hordozó keverékek említhetők itt.
   
 • Külön felhívnám a figyelmet a kukoricacsíra-őrleményre is (szintén van Okos Magos név alatt), amely szintén nem egy drága érfekvésű élelmiszer, az értéke ugyanakkor jelentős, nem hagynám ki az étkezésekből, napi 1-2 evőkanálnyi előnyös. A kukoricacsíra hideg sajtoláskor képződik egy E-vitaminban nagyon gazdag viasszerű termék, ezt külön használjuk kukoricacsíra-szuperviasz formájában, Vitarany néven. Alapja a sajtolt kukoricacsíra-olaj gyártásakor képződő, igen értékes termék, a szuperviasz, amely a speciális eljárás és ülepítés során jelentősen feldúsul számos aktív, zsíroldékony védőanyagban, kiemelten tokoferolokban (E-vitaminokban). Külsőleg bőrtápláló hatású, belsőleg jó tápanyagforrás. Az eljárás során képződő sűrű, magas biológiai értékű mátrix szakmai jelentősége kiemelkedő, mivel az előnyös zsíroldékony vegyületek bekoncentrálódnak. Aranyszínű, gyöngyházfényű vegán és gluténmentes termék, amely igen kis mennyiségben állítható csak elő, ezért is igen értékes. E-vitaminban nagyon gazdag (155 mg/100g), azaz napi 2,5 g viasz fedezi a napi E-vitamin szükséglet (12 mg) 30%-át (3,6 mg), 8 gramm termék pedig a 100%-át. (Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és számos egyéb mechanizmusban részt vállal.)
   
 • A Flex fomula egy védett ausztriai gazdaságból származó, kiemelten magas kovasavtartalmú vadkölest tartalmaz, préselt szezám- és lenmag (10-10%) kíséretében. A tapasztalatok szerint előnyös az ízületekre, porcok épülésére nézve, és a szakirodalmak kötőszöveti javulást is jeleznek (enyhe sérv-ellenes hatás mellett). A vad- vagy barna köles nem azonos a nemesített, humán célú arany kölessel, amiből a kásákat, köreteket készítjük, bár ez utóbbiban is található némi kovasav. A köles általánosan haj, köröm és bőrtápláló anyagokat is tartalmaz.
   
 • Az Okos Rost egy szintén hiánypótló keverék, amelybe cukorréparost (75%), almamagház- és almamagőrlemény (nem préselt, 15%) és hidegen préselt lenmagőrlemény (10%) kerül. Hasznos az emésztésre, prebiotikus jellege révén a védő bélflóra szelektív tápláléka, fokozza a teltségérzést, egyben tisztít, salaktalanít. A cukorréparost és az almamagház speciális védőanyagokat is hordoz, emellett vízoldható és nem vízoldható rostokat, kiemelten cellulózt, hemicellulózt, pektint és lignint. Naponta 2 teáskanálnyit (10 g) pépes ételbe, főzelékbe, kásafélékbe vagy turmixba, folyadékba, pékáruba, süteménybe keverhetünk. Főzhető-süthető. Jelentős vízmegkötő képessége miatt a fogyasztása után 45-60 perccel javasolt bőséges folyadék bevitele.

 

 
 

 • A Poliflavon-12 fejlesztésünk egy másik kutatói körrel való együttműködésünk eredménye, szintén az E-mentes övezet szakmai csapatával, ebben 12-féle színes, vákuumbepárlással készült, magas polifenol és flavonoidtartalmú szuperkoncentrátum található. Ezek a következők: céklalé-, vörösszőlőlé-, tőzegáfonyalé-, feketeribiszkelé-, gránátalmalé-, meggylé-, sárgarépalé-, csicsókalé-, bodzabogyólé-, áfonyalé-, homoktövislé- és csipkebogyólé-koncentrátum (gyakran alkalmazott, olcsóbb árfekvésű almasűrítményt nem tartalmaz). Az inulinban is gazdag tudományos fejlesztés a növények szinergenciáját alkalmazza, azaz a pozitív hatások nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak. A speciális technológia révén, a termék polifenol-tartalma 20-30-szor magasabb, mint azonos mennyiségű hazai színes gyümölcslé (kék szőlő, fekete ribiszke), és 50-60-szor magasabb, mint azonos mennyiségű cékla-, sárgarépa-, zellerlé, illetve vegyes zöldséglé értéke, a szakirodalmi adatokkal összevetve. (Összes polifenol-tartalom: 1680 mg/100g, inulintartalom 7g/100g). Segítségével olyan esetben is bevihetjük a színes növények hatóanyagait, amikor éppen nincs lehetőségünk napi fél kilogramm gyümölcs vagy zöldség elfogyasztására. A méznél is sűrűbb termék széles palettáját nyújtja a növényi színanyagoknak, antioxidánsoknak, a megelőző táplálkozás egyik nagy eszköze lehet.
   
 • A Smart Drops olajesszenciák keverékei mintegy másfél-két év alatt álltak össze a fejlesztőüzemben, és az E-mentes övezet kutatómunka részét képezik. Komoly szakirodalmazás és szakértőkkel való konzultálás előzte meg a munkát, és az elkészült keverékek hiánypótlóak. A Multifruits Oil, Multiveggies Oil, Beauty Mix Oil, Top Omega-3 esszenciák védő hatású gyümölcsmag-, zöldségmag, fűszer- és gyógynövénymagok keverékéből állnak, egyedi arányok alapján, belső használatra. A Smart Drops  Algaolaj (42% DHA-tartalom mellett) szintén egy különlegesség, élettani hatás terén is. A kutatásban az E-mentes övezet és a Smart Cosmetics család natúrkozmetikum-fejlesztője nagy szerepet vállalt. A Smart Drops termékek révén olyan hatóanyagokhoz, esszenciákhoz juthat a szervezetünk, amelyeket máshonnan jellemzően nem tud felvenni.
   
 • Természetesen sokat írunk és beszélünk a Blnce (kiejtve belensz) kutatói és fejlesztői munkáról, erről itt csak címszavakban szólnánk, mert hatalmas terület (bővebben: blnce.hu). Lényegileg csíráztatott és tejsavasan erjesztett (laktofermentált), majd vákuumszárított shake-alapokról, crunchy-król van szó, emellett csicsóka- és gyümölcs-szuperkoncentrátumok, gyógygomba-kivonatok, gluténmentes granolák és probiotikus italok (ez utóbbiak dél-afrikai szakmai fejlesztések) foglalnak helyet a kínálatban, összességében vákuumtechnológiával (40 Celsius fok alatt) készülő funkcionális élelmiszerekről van szó.

  A Blnce fejlesztések kulcsai a teljes magvakból készített ún. szimbiotikus mátrixok (Slim Flash, Immunshake, Beautyshake, Seniorshake), amelyek kiemelt védőhatással bírnak az immun-, ideg- és bélrendszer tekintetében. A kutatómunka elsődlegesen az elhízás, a diabétesz, az inzulinrezisztencia és a bélproblémák megelőzését szolgálja, emellett a gyerekek, fiatalok és idősek tápláltsági állapotának javítását, a munkaképes lakosság szellemi-fizikai erőnlétének megtartását, valamint a sportteljesítmény növelését. Az innovációk az elmúlt öt évben nagyban bizonyítottak, a legmegpróbálóbb körülmények között és az olimpiákon is (Rio, Tokió). Említhető az ún. DAG-olaj kutatás is, azaz a diacil-glicerol tartalmú olajok kérdése, amely a Slim Flash olaj előállításának alapja. A DAG-olajok nem képeznek zsírszövetet, hanem elégnek a normál anyagcsere során, így alkalmasak súlykontroll programokhoz, és omega-3 bevitel céljából is. A Blnce palettán szintén hiánypótló apigenin- és huminsav-tartalmú étrend-kiegészítők is jelen vannak, itt hazai vezető gyógyszerész kutatókkal dolgoztunk együtt.
   
 • A D3-vitaminunk új technológiával, vegán formában (titán-dioxid nélkül) készül E-mentes márka alatt, és egy doboz 120 db tablettát tartalmaz, egyenként 4000 NE mennyiségű D3-vitaminnal, azaz egy doboznyi termék mintegy 6-8 hónapos szükségletet bőséggel kielégíthet, beleszámítva a napos órák számát is.
   
 • Nyilván a cukormentesség támogatása mellett kigondoltunk magunk is egy 4-szeres édesítőanyagot, és elkészült a Smart Sweet, amiben mellékízmentes szteviol-glikozidok kerültek az eritrit mellé, kellemes édes ízt ad a turmixoknak, süteményeknek, ételeknek (süthető-főzhető).
   
 • És ha már korábban szó esett a natúrkozmetikumokról, érkezzen az említett Smart Cosmetics brand, amely széles palettáját vonultatja fel azoknak a hazai innovációknak, amelyek a legkorszerűbb bőrvédő, bőrtápláló tulajdonságú termékeket képviselik. Kozmetikai vegyészünk által fejlesztett, vegán kozmetikumainkban a lehető legtöbb alapanyag természetes eredetű.
   
 • Fontos szempont számunkra, hogy a kozmetikumok mellett a takarítószerekink is környezetbarát alapanyagokból készüljenek. A magyar fejlesztésű MosóMami tisztító- és takarítószerei hozzák az elvárt hatékonyságot, miközben nemcsak a környezetünket, de a bőrünket is kímélik. 
   
 • Végül érdemes szót ejteni néhány egyéb élelmiszerről, amelyeket rendszeresen alkalmazunk, mint hazai szakmai termékeket. A magkrémek és magiszapok az olajos magok préselése után visszamaradó ún. ülepítmények, magmátrixok, amelyek vitaminokban, nyomelemekben, polifenolokban, védőanyagokban igen gazdagok, napi 1-2 kiskanállal alkalmazunk belőlük. Ezek nem azonosak az üzletekben kapható „hígított”, finomított és ízesített ipari krémekkel, hanem natúr formák. Szintén nem azonosak a korszerűbb natúr, cukrozatlan, 100%-os magkrémekkel sem, amelyek már elérhetők a forgalomban. A hidegen préselt magkrémek külön kategóriát képviselnek, a natúr magkrémek értékét jelentősen túlhaladják, ugyanígy az ún. magiszapok is, akár belső, akár külső használat terén. Ide tartoznak a hidegen sajtolt dió-, mandula-, törökmogyoró-, szezámmag-, pisztácia-, napraforgó-, kendermag-, tökmag-, máriatövismag, vörösszőlőmag-, homoktövismag- és feketekömény-krémek, amelyek hamarosan az E-mentes övezet palettáján kaphatók lesznek. Ezekből az alapanyagokból otthoni ízesítéssel házi krémek készíthetők, de natúr formában is fogyaszthatjuk őket egy főétkezés mellé, mértéktartó módon (nem kell sok, mert magas biológiai értékűek).
   
 • Szintén említhetők a csíráztatott feketeköményből készített natúr krémek, hazánkban RID (rich in dag-foods rövidítése) brand alatt kaphatók és értékes timokinon-források (antioxidáns, kiemelten sokoldalú védőanyag). Ilyen értelemben a feketekömény-olaj is kiemelkedő hasznosságú (az E-mentesen Bagoila márka alatt), és akár rendszeresen, akár kúraszerűen alkalmazható, az íze kesernyés, intenzív.
   
 • Egy újabb komoly szakmai termék az eredeti bio Aloe ferox koncentrátum (juice), amely sokaknak segített már a nyelőcső-, gyomor- és bélproblémák terén. Dél-Afrikából származik és a vadon növő ferox fajtának a levéből préseléssel készítik, amelynek nincs hashajtó hatása, értéke pedig meghaladja az aloe fajtáét.
   
 • Megemlítendők a Lamore brand termékei, amelyek egy magyar család saját gazdálkodásából származó homoktövis-termékeket foglalnak magukban, a natúr velőktől a magolajokon át a szeletekig. Gluténmentes, hozzáadott cukor nélkül készülő hazai készítmények, magas biológiai értékkel.
  Ha beírod a Csalad1 kódot a kosároldalon, 1500 Ft kedvezményre leszel jogosult a vásárlásod értékéből, a kód 2022.06.24. este 8 óráig használható fel.
   
 • Szintén külön kiemelést érdemelnek a gyógygombák, itt a hazai szárítású pecsétviaszgomba-termékek említhetők, amellett a már jelzett Blnce márka gyógygomba kapszulái, süngomba, pecsétviaszgomba, Cordyceps és shiitake alapanyagok por és kivonat formáiból. Bogdán Jenő ganoderma termékei egyedülállóak hazánkban, egyedi fejlesztés segítségével ganoderma őrleményei a lehető legfinomabb szemcseméretűek, így biztosítva a még hatékonyabb felszívódást. 

  A gyógygombák terén gyakran alkalmazzák a fagyasztva szárítást (liofilizálást), e tekintetben az ugyanilyen módszerrel készülő zöldségfélék, gyümölcsök is kiemelkedő értéket képviselnek, emellett a vákuumszárított színes gyümölcsök is értékesek (blnce áfonya-feketeribiszke instant italpor).

 

Természetesen még lehetne sorolni a jobbnál jobb hazai vagy külföldi szakmai munkákat, amelyekkel hatékonyan védhetjük egészségünket, ám jelen cikkben most megállunk, hiszen az eddig említett kutatási eredmények is bőséggel adnak muníciót a mindennapokra, illetve a lényegi elemeket sikerült felsorolni. Érdemes egyet-egyet kipróbálni és megtapasztalni jótékony hatásaikat!

 

Az oldal tetejére