Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fekete kömény és a COVID-19 - Új tudományos publikációk 2020-ból

Figyelemfelkeltő szakmai kutatások láttak napvilágot a fekete kömény és az új koronavírus összefüggésében, nem véletlen, hogy a közel-keleti régióban ismét reneszánszát éli a fekete kömény, és a világpiacon is rohamosan fogynak a készletek, a kutatási anyagok láttán, sőt immár a nyugati régió is érdeklődik a nyersanyag és az új fejlesztések iránt. Nyilván óvatosnak kell lenni a szakmában

Összegzés a tudományos anyagok alapján

A COVID-19-cel fertőzött betegek különböző tünetei jelzik az immunszabályozás fontosságát az emberi testben. Az intenzív osztályra felvett súlyos esetekben magas volt a gyulladásgátló citokinek szintje, ami fokozta a betegség súlyosságát. A COVID-19 betegek akut respirációs distressz szindróma (ARDS) a betegség súlyosságának és mortalitásának másik kritikus tényezője. Tehát az immunmoduláció kulcskérdéssé vált a szakemberek számára a betegség kapcsán, így egyebek mellett a tudományos világ keresni kezdte a növényi alapanyagok körében azokat a szabályozókat, amik segíthetnek a tünetek enyhítésében.

 

 

Miért a fekete kömény?

A fekete kömény, vagyis a nigella sativa Nyugat-Ázsiában, a Közép-Keleten és Európa keleti részén őshonos. Több, mint 4500 éve használják különböző gyógyászati célokra, hiszen antioxidáns-tartalma igen magas az, ezért hatásos gyulladáscsökkentő, erős vírus- és baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik. Az asztma és a magas vérnyomás kezelésében is segíthet, de még a hörghurut esetében is alkalmazható, valamint gombaölő hatása is ismert a megfigyelések szerint.

 

Klinikai vizsgálatok bizonyították

Abdulrahman E. Koshak professzor nevéhez fűződik a legígéretesebb kutatás. A felülvizsgálat célja a nigella sativa COVID-19 pandémiára gyakorolt lehetséges immunszabályozó hatásainak vizsgálata volt.

Klinikai körülmények között vizsgálták és igazolták a fekete kömény gyógyhatású mechanizmusát az enyhe tünetekkel járó COVID-os megbetegedések eseteiben. A vizsgálatban írásos beleegyezéssel széleskörűen minden korosztály szerepelt (18-65 éves betegek), felső légúti fertőzéses tünetekkel. A vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy azok a betegek, akik kezelését feketekömény olajjal egészítették ki, 72 órán belül jelentős, látható gyógyulást tapasztaltak, 14 nap után pedig teljes felépülést értek el, szemben az alapellátásban részesülő csoporttal. Természetesen a vizsgálat alapján nem állíthatjuk, hogy a fekete kömény hatóanyagai (kiemelten a timokinon, az alfa-hederin és a nigellidin) gyógyítják a fertőzést, de segítő hatásuk vélelmezhető.

Egy másik, a szaúd-arábiai Abdulaziz Kingi Egyetemi Kórházból származó, számítógép által generált vizsgálat során a betegeknek Nigella sativa oil (MARNYS® Cuminmar) 500 mg puha gél kapszulát adtak naponta kétszer, szájon át, 10 napig, valamint a szokásos kezelést is megkapták (lázcsillapító, köhögéscsillapító). Az eredmény lenyűgöző volt: a véletlenszerű kezelés után 14 napon belül klinikailag felépült (3 napos tünetmentes) betegek aránya mérhető volt.

Hogy konkrét eredményeket is nézzünk, a placebóval összehasonlítva az NSO (nigella sativa  olaj) csoport szignifikáns javulást mutatott az átlagos Asztma Kontroll Teszt során. A teszt egy klinikumban használatos validált kérdőív, amely hiteles képet ad a beteg légzésfunkciójáról (Szakmai info: Az érték átlagosan 21,1-re emelkedett - standard deviáció: 2,6 -  szemben a 19,6-os korábbi értékkel  - standard deviáció: 3,7; p = 0,044).

Az NSO javította az erőltetett kilégzési térfogatot és az asztma kontrollját, a pulmonális működés általánosan javult, ami a eozinofil sejtek figyelemre méltó normalizálódásával járt.

 

További kutatási eredmények

A molekuláris dokkoló vizsgálat bizonyította, hogy a feketekömény kiegészítő hozzáadása lassítja a COVID-19-et, és jobb eredményeket érhetnek el használatával a gyógyulás terén, mint az alapkezelésben részesülő betegek. Áttekintésünk szerint az Nigella sativa timokinon (thymoquinone), nigellidin és α-hederin potenciális befolyásoló tényező lehet az immunválasz molekuláris alapú megerősítésében.

A magáért beszélő eredmények hátterében a fekete kömény egyes hatóanyagainak szervezetben történő érvénysülése áll. A timokinon, az α-Hederin, valamint a nigellidine alkalmasnak tűnik arra, hogy szerves kötésű cink hozzáadásával jelentősen feltöltse immunrendszerünket.

A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a timokinon gátolta a gyulladásos sejtek számának emelkedését, párhuzamosan a megfelelő fehérjekészletet „optimalizálta”. Az eredmények együttesen azt jelzik, hogy a feketekömény potenciális terápiás ágens lehet a SARS-COV2 kezelésében.

Természetesen a kutatások folyamatosan zajlanak, a jelenlegi eredmények is már előremutatóak és a fekete kömény értékét erősítik a szakmában is. Fontos, hogy a világpiacon várhatóan többféle nyersanyag kapható lesz és a kutatások kapcsán nagymértékű kereskedelme indul el (ez már zajlik). Érdemes mindig utánajárni a gyártásnak és adott esetben a hatóanyagtartalomnak is. Ha étrend-kiegészítőről van szó, kötelező feltüntetni a hatóanyagok mennyiségét, az élelmiszerként forgalmazott olajoknál nem. Nyilván a jó forrásból származó hidegen sajtolt feketekömény-olajok előnyösek, illetve újabban megjelentek a csíráztatott alapanyagból készített krémek, olajok is.

(A szakmai anyagokat fordította és összegezte: Bacsa Katalin. Szerkesztette: Tóth Gábor)

További tudományos anyagok itt olvashatók a témával kapcsolatosan.

Szakirodalmak:

Ahmad, S. , et al. (2020)e. “Molecular docking, simulaton and MM-PBSA studies of nigella satva compounds: a computatonal uuest to identfy potental natural antviral for COVID-19 treatment. ” J Biomol Struct Dyn: 1-9.

Koshak, A. E. , et al. (2020)e. “Nigella satva supplementaton to treat symptomatc mild COVID-19: A structured summary of a protocol for a randomised, controlled, clinical trial. ” Trials 21(1)e: 703.

Guo, L. P. , et al. (2020)e. “Efect of Thymouuinone on Acute Kidney Injury Induced by Sepsis in BALB/c Mice. ” Biomed Res Int 2020: 1594726. Idrees, M. , et al. (2020)e. “Efect of the Phytochemical Agents Against the SARS-CoV and Selected Some of them for Applicaton to COVID-19: A Mini-Review. ” Curr Pharm Biotechnol.

Kulyar, M. F. , et al. (2020)e. “Potental infuence of Nagella satva (Black cumin)e in reinforcing immune system: A hope to decelerate the COVID-19 pandemic. ” Phytomedicine: 153277.

Tartalomhoz tartozó címkék: Covid-19
Az oldal tetejére