Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Homoktövis időutazás

A homoktövis ismertsége a világ számos pontján évszázadokra nyúlik vissza.

 • Kína területén és Tibetben a homoktövist gyógyhatása miatt a népi orvoslásban a gyógynövények királynőjének, az egészség kincsestárának is nevezik. Az i.e. 11. századból származó tibeti leírásban a Shi Bu Idianban is beszámolt a homoktövis bogyó gyümölcsének gyógyhatásairól. A kínai császárokat előszeretettel kezelték homoktövissel jótékony hatásait felhasználva. A legenda szerint Dzsingisz Kán hadserege is a homoktövis olaját fogyasztotta a jobb erőnlét és állóképesség érdekében. Hippokratész írásaiban szintén találunk hivatkozásokat a homoktövisről, melyet gyomorproblémák megszüntetésére alkalmaztak.
   
 • Nagy Sándor a Perzsa birodalom ellen vívott csatájában is szerep jutott a homoktövisnek, ugyanis a katonák és lovaik menetelés közben a növény levelét fogyasztották, melytől vitálissá, energikusabbá váltak.
   
 • Az ókori görögök lovaikat etették a homoktövis gyümölcsével az Olimpia előtt, hogy maximumra emeljék azok fizikai erőnlétét és csillogóvá varázsolják a paripák szőrét: innen származik a homoktövis görög elnevezése is: hippos (ló), pheas (fényes).
   
 • szlávok napjainkban is sok mindenre használják a homoktövis termését és olaját. Kirill, aki megalkotta a szláv ábécét, homoktövis olajjal gyógyította a sebesülteket és a betegeket. A kozákok is alkalmazták nemcsak a sebek kezelésére, de a gyümölcsöt az erőnlét és az általános egészségi állapot javítására is használták.
   
 • szibériai vadászok is kedvelik kissé savanykás ízét és frissítő hatását, ezért szívesen fogyasztják a gyümölcsöt, melyet szibériai ananásznak is neveznek.
   
 • A II. világháború idején a szovjet katonák napi fejadagját képezte egy marék homoktövis bogyó erősítve szervezetüket a zord téli hidegben.
   
 • Brezsnyev is gyakran fogyasztotta a homoktövis olaját, mivel a túlzott alkohol bevitellel szemben is védi a szervezet sejtjeit.
   


 

 • Az űrhajósok speciális étrendjébe is helyet kapott a homoktövis immunerősítő és roboráló hatása miatt, valamint a sugárzások elleni védőhatása révén.
   
 • A csernobili atomkatasztrófa után a radioaktív sugárterhelésnek kitett érintetteket homoktövis olajjal kezelték. Pontosan ez a felhasználási terület teszi érdekessé a homoktövis egyik alkalmazását a rák elleni küzdelemben alkalmazott sugárterápia során.
   
 • Skandináviában és az északi vidékeken az egyik legértékesebb téli gyümölcs a homoktövis. Európában csak sokkal később a xx. században kezdték, alapos kutatások és vizsgálatok után humán gyógyászati célokra is használni a hagyományos orvoslásban.
   
 • Az állattartó gazdálkodók is alkalmazzák a takarmányok kiegészítő terményeként, mivel javítja az állomány fertőzésekkel szembeni képességét.
   
 • Napjainkban a házi kedvenceink étrendjébe is belekerült a homoktövis erősítve ezzel a kutyák, macskák ellenálló képességét.

Mára már az egész világ használja kiemelkedő gyógyhatását elsősorban az őszi-téli időszakban kitűnő immunerősítő, vitalizáló, roboráló tulajdonságai révén.

A homoktövist magas C-vitamin, E-, B-, és A-vitamin jellemez kiegészülve béta-karotinnal, antioxidánsokkal, flavonoidokkal.

 

A szervezetünkre gyakorolt élettani hatásain kívül, bőrünkre, hajunkra is pozitívan hat, valamint erősíti a hámsejtek sebek, hegek regenerációját.

Tartalomhoz tartozó címkék: antioxidáns vitamin
Az oldal tetejére