Leírás és Paraméterek
Főként cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak fejlesztett, közel két évtizede forgalomban lévő készítmény újrafejlesztett formája. Terméktapasztalataink alapján a székrekedéssel küzdők és az ízületi betegek (pl. köszvényesek) számára is előnyös a használata. A magas inulintartalmú csicsókatermékek éhségérzet csökkentő, vércukorszint-egyensúlyban tartó, hasznos bélflóra tápláló anyagokat hordoznak. Segíthetik az édességvágy leküzdését, visszaszoríthatják a táplálkozási kilengéseket, az evési-, illetve nassolási kényszert.
Jelenleg világszerte igen ritka a vákuumsűrített csicsóka-szuperkoncentrátum! A termék nem tartalmaz glutént, tejfehérjét, laktózt, szójaszármazékot, olajos magot, adalékanyagokat (E-számok), virágport hordozó anyagot (pollenérzékenyek is fogyaszthatják). Adott mennyiségi határig (30‒50 g) hasznosítása nem igényel inzulint a szervezet számára, így diabetikus élelmiszerek alapanyaga, illetve a cukorbetegek egyik fő kiegészítő tápláléka lehet. Egy kis üveg termék mintegy 1,8-2 kg biocsicsóka értékes anyagait hordozza.
Korábbi készítményünk a Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karának, az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetnek (ÉKI) valamint egy bioüzemnek a közös fejlesztése volt. E terméket újragondoltuk, így jött létre a jelenlegi, szintén hazai fejlesztésű késztermék. A csicsókából (Helianthus tuberosus) készülő élelmiszerek kiemelkedő hasznosságát hazai és külföldi szakirodalmak sora igazolta az elmúlt években.
Javaslat: Kb. 1-2 teáskanálnyi, 5‒10 gramm, reggel éhgyomorra, vagy elosztva a főétkezésekkor.
Cukorbetegek számára étkezés előtt 15 perccel adható (1 tk), de étkezés után is használható. A javasolt napi adagot ne lépje túl.
Adagolás gyerekeknek: egy éves kortól a termék adható bő folyadékbevitel mellett (rosttartalmuk miatt). 1-6 éves korig a felnőtt adag harmada, 7-14 éves korig a fele, 15 éves kortól a felnőtt adag.
Még hosszú évekkel ezelőtt volt forgalomban hasonló készítményünk, amely a Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karának, az Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetnek (ÉKI) valamint egy bioüzemnek a közös fejlesztése volt (akkoriban Okos Édes néven, hidrolizált csicsókasziruppal készült). Igen nagy sikere volt a fejlesztésnek, azonban a gyártás félbeszakadt hosszú időre, technikai okok miatt. E terméket újragondoltuk, így jött létre a jelenlegi, szintén hazai fejlesztésű, Okos Élet márkanéven forgalomba kerülő almás csicsókasűrítmény. A csicsókából (Helianthus tuberosus) készülő élelmiszerek, valamint az almarost hasznosságát hazai és külföldi szakirodalmak sora igazolta az elmúlt években.
Javaslat: Kb. 1-2 teáskanálnyi, 5‒10 gramm, reggel, étkezés mellett vagy után (kb. egy havi adag).
Cukorbetegek számára is alkalmas, a szénhidrát érték számítása mellett (Számukra a natúr Okos Élet natúr csicsókasűrítményt jobban ajánljuk.) A javasolt napi adagot ne lépje túl.
Adagolás gyerekeknek: egy éves kortól a termék adható bő folyadékbevitel mellett (rosttartalmuk miatt). 1-6 éves korig a felnőtt adag harmada, 7-14 éves korig a fele, 15 éves kortól a felnőtt adag.
Gluténmentes élelmiszer.
Gyártó | blnce |
Származási hely | Magyarország |
Összetevők és Átlagos tápértékadatok
csicsóka
Átlagos tápértékadatok | /100 g |
---|---|
Energia | 854 kJ | 204 kcal |
Zsír | 1,4 g |
- amelyből telített zsírsavak | 0,3 g |
Szénhidrát | 25 g |
- amelyből cukrok | 25 g |
Fehérje | 8,9 g |
Só | 0,2 g |
Rost | 23,5 g |