Ezt a receptet úgy állítottuk össze, hogy a lehető legoptimálisabb arányban tartalmazza a szükséges tápanyagokat, erőt és energiát biztosítson a nap hátralevő részére. Ráadásul könnyedén variálható, ehhez is adunk tippeket a recept végén. És hogy miért pont ezeket az alapanyagokat választottuk?
Zabpehely
Remek fehérjeforrás, B és E vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort, káliumot és vasat is tartalmaz. Az anyagcsere legjobb barátja, mert könnyen emészthető, és magas a rosttartalma, ráadásul a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Számos előnye közül még ki kell emelni, hogy az egyik legjobb szénhidrátforrás, és a koleszterinszintre is jó hatással van. Ha gyönyörű bőrt, hajat és körmöket szeretne, a zab és a zabpehely az egyik legjobb választás.
Aszalt gyümölcsök
Az aszalás természetes tartósítási eljárás, de érdemes kénezetlen terméket választani. Természetesen az E-mentes övezetben csupa kénezetlen alapanyagok találhatók. Az aszalt gyümölcsök az egyik legjobb téli vitamin és ásványi anyag források, mert az eredeti gyümölcsnek nemcsak az aromáját, hanem a vitamin és ásványi anyag tartalmának nagy részét megőrzik. Koncentrált cukortartalmuk miatt az édesség iránti vágyunkat is csökkentik, ráadásul igen magas a rosttartalmuk.
Dióbél
Omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag. A dió energiadús étel, mivel 65%-a olaj, de mégsem növeli az elhízás veszélyét. Fontos ásványi anyagok és vitaminok forrása: B6 és E-vitamin, folsav, foszfor és magnézium is található benne. Csökkenti egyes szívbetegségek előfordulásának kockázatát, és javítja az agyfunkciókat, különösen a memóriát és a tanulási képességeket, ezért is ideális választás iskolaidőben, reggelire vagy tízóraira, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Kékszőlőmag olaj
A szőlőmagban található különleges vegyületek, proanthocyanidinok találhatóak, amelyek erőteljes daganatmegelőző hatásukról ismertek. Ezen kívül a szőlőmag olaja tele van szívbarát többszörösen telítetlen zsírsavakkal, amik erősítik a vérereket, növelik a HDL (jó) koleszterin szintjét. Magas antioxidáns tartalma pedig gátolja az öregedést.
Alma
"Napi egy alma - az orvost távol tartja" - szól a régi közmondás. És bár az almát nyersen a legjobb fogyasztani, a sütési idő után is megőrzi a benne lévő C, A és B vitaminok jó részét. Ebben a receptben az almát héjastul, reszelve használjuk, hiszen minden része kincs, ráadásul a héj rosttartalma magasabb. Az alma gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére van jótékony hatással.
Bio citromlé
Egyetlen, közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C vitamin szükségletének a 40%-át biztosíthatja. Az almához hasonlóan a citromlevet is nyersen érdemes fogyasztani, de a vitamintartalmának jó része sütés után is megmarad. Citrusfélékből javasolt a kezeletlen típusúakat választani, de a legértékesebb természetesen a bio minősítésű, vegyszermentes gazdálkodásból származó gyümölcsök használata.
Édesítők
Nálunk, az E-mentes övezetben alap, hogy nem használunk finomított kristálycukrot - talán azt már nem is kell részleteznünk, hogy miért. Azonban számos más, olyan egészséges édesítő közül válogathat, amelyek nem estek át kémiai finomítási eljáráson, ezért az értékes tápanyagok jó részét tartalmazzák, de találhat nálunk 0 glikémiás indexű édesítőket, vagy éppen különleges, ízesített mézeket is.
Hozzávalók:
- 16 dkg Rapunzel bio zabpehely
- 6 dkg finomliszt
- 6 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 ek foszfátmentes sütőpor
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg nagyobb darabokra vágott Lamore dió
- 15 dkg kénezetlen, cukrozatlan aszalt gyümölcs (bármilyen jó: meggy, vörösáfonya, goji bogyó stb.)
- 1,5 dl Bock kékszőlőmag olaj
- 1 alma, héjastul reszelve
- 1 ek Alce nero bio 100% citromlé
- 2 ek gyömbéres méz vagy Biopont bio kókuszvirág szirup
- 7 dkg Smart Sweet édesítő
Elkészítés:
Keverje össze egy tálban először a száraz alapanyagokat (zabpehely, liszt, szódabikarbóna, sütőpor, dió, édesítő), majd adja hozzá a maradék hozzávalót is. Kézzel alaposan dolgozza össze. Pihentesse egy kis ideig a masszát, majd nedves kézzel formázzon lapos sütiket belőle. Ezeket helyezze szilikon sütőlappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsse ropogósra 25 percig 160 C-os sütőben. Sütés közben egyszer fordítsa meg a sütiket, hogy mind a két oldaluk átsüljön.
Tipp:
Gazdagíthatja a sütit ChocoArtz mangós cukormentes étcsoki darabokkal, vagy használjon a finomliszt helyett Blnce ProRice natúr barnarizs fehérjét, ha fehérjedús harapnivalót szeretne.
Egészségére! :)
Forrás: Dankóné Reisinger Magdolna: A főzés gyerekjáték