Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rólunk

Így indult útjára az E-mentes övezet

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy rádiós beszélgetés az élelmiszeriparról, amelyre Balázs meghívta Gábort a reggeli műsorblokkba. A hallgatói érdeklődés miatt a beszélgetést nemsokára folytatták, majd egyre többen igényelték, hogy újabb és újabb témák kerüljenek elő, csütörtök reggelenként, reform- és biotáplálkozás témájában. Pár hét múlva már E-mentes övezet rovat néven jelentkeztek be a műsorvezetők és Gábor tanácsait hallgathatták. Hat éven át volt jelen az E-mentes övezet műsorblokk a hazai rádiózásban, és jelentős véleményformáló erővé lépett elő.

 

 

Az E-mentes övezet missziója

 

Célunk, hogy az E-mentes övezet webshopban olyan élelmiszereket, étrend-kiegészítőket, kozmetikumokat és kiegészítőket lehessen kosárba tenni, amik megfelelnek az E-mentes övezet műsorban is elhangzottaknak. Legyen szó Bio Gabi saját fejlesztésű termékéről, hazai kisvállalkozások innovatív készítményeiről vagy egy egyszerű, olcsó, de beltartalmi értékekben annál gazdagabb alapanyagról, az E-mentes övezeten található termékek közül akár csukott szemmel is választhatsz, hiszen mindegyik megfelel ezeknek a kritériumoknak.

 

És hogy mik ezek a kritériumok?

 

 • Szakmai szempontok szerinti válogatás

Célunk meghatározott szempontrendszer szerint válogatott, egészségre hasznos, növényi alapú reform-, bio- és funkcionális élelmiszerek, étrendi kiegészítők, valamint az egészségvédelemmel összefüggő egyéb termékek (konyhai eszközök, kozmetikumok, stb.) bemutatása és elérhetővé tétele. Ezen felül szeretnénk, ha az ilyen termékeket fejlesztő, gyártó és forgalmazó vállalkozások is ismertebbé válnának. Mivel a követelményrendszer viszonylag szigorúbb, így számos termék (még a reform- és biotermékek között is) kiesik a rostán, és csak a legalkalmasabbak maradnak az oldalon. Az oldal folyamatosan és dinamikusan változhat, bővülhet.

 • Információk első kézből - hitelesség

Egyfajta online élelmiszerkiállításról van szó, ahol hiteles, leinformálható bio-, reform- és funkcionális élelmiszerek, valamint más termékek találhatók, minél részletesebb leírásokkal, emellett be is szerezhetők. Lehetőség van a készítményekről kérdezni, és segítünk közvetlenül összekapcsolódni a gyártóval vagy forgalmazóval, a minél hitelesebb információk érdekében.

 • Tudományos háttér

A válogatás során előny, ha az adott terméknek van szakmai, tudományos háttere, adottak a fejlesztői és klinikai tapasztalatok, vannak pozitív fogyasztói visszajelzések. Ha lehetséges, legyen a készítmény egyedi, kézműves, és ne legyen „tömegtermék” jellege.

 • Átfogó szemlélet

Az E-mentes övezet egy gondolkodásmód, ami magában foglalja a természetes alapú (mesterséges anyagoktól mentes) táplálkozást. Hangsúlyt helyez a nyersanyagok minőségére, a gyártástechnológia korszerűségére, az összetételi és tápérték adatokra. Szeretnénk, ha egy élelmiszer minden egyes négyszetcentiméterébe a lehető legtöbb tápanyag lenne „belepréselve”, a gyártás során pedig a legkíméletesebb, tápanyagmegőrző technológia kerülne előtérbe.

 • Összetételi paraméterek

  • E-mentesség

   Amennyire csak lehetséges, leszorítjuk az adalékanyagok használatát, így a legelőnyösebbnek azt látjuk, ha a termék adalékanyag-mentes, azaz E-mentes. Természetesen az E-számok egy része vagy természetes alapú ártalmatlan anyag, vagy akár hasznos vegyület (pl.: vitaminok, színanyagok, lecitinek, stb), így a teljes E-mentesség adott esetben szakmaiatlanságra, vagy technológiai ismerethiányra utalna részünkről. Így minden esetben mérlegeljük az E-számok jelenlétét, valamint azok milyenségét. Főszabályként maximum három nem káros (ártalmatlan) adalékanyagot (E-számot) tartalmazó élelmiszer jelenhet meg az oldalon, egységben a fogyasztóvédelmi szakmai ajánlásokkal. Ennek jegyében létrehoztunk külön „E-mentes” és „Max 3E” részleget az oldalon.

   Az adalékanyagok csökkentése maga után vonta azt is, hogy a termékek természetesebbé válnak, és kevésbé lesz jellemző esetükben a világunkban megszokott – egyébként természetellenesen felfokozott – íz- és illatvilág. Ezen felül állományuk is talán elmaradhat a megszokott „nagyüzemi” termékekétől, esetleg a gyümölcsvelők fázisai szétválnak, üledékek képződhetnek.

   Együtt élünk a tudattal, hogy az egészségvédelem által támasztott szigorúbb követelmények miatt az élelmiszer talán nem lesz olyan „csinos” (bár erre is van sok ellenpélda), hovatovább fel kell rázni a stabilizátor nélkül készített gyümölcslevet, mégis vállaljuk ezt a küllembeli kockázatot, cserébe a magas beltartalmi értékért. A „szebb” helyébe a „jobb” élelmiszer került, ugyanakkor sok esetben az egészséges termék tetszetős is marad.
  • Cukormentesség (hozzáadott cukor nélküli termékek).

   A gyártás során nem kerül a termékhez finomított cukor, édesítés céljából. Ide tartozik a klasszikus finomított fehér (répa)cukor, a barna cukor, a fehér és barna nádcukor, a gyümölcscukor (fruktóz) és a szőlőcukor (glükóz) is (ezek bio formáit sem használjuk élelmiszerekben). Szintén nem kerülhet mesterséges édesítőanyag az oldalra azaz: aszpartámot, ciklamátot, szacharint, K-aceszulfámot tartalmazó élelmiszer, illetve a szukralózt is ide soroltuk. Az édesítőanyagok területén felkerülhetnek a honlapra: a kókuszvirágcukor, a mézek és méhészeti termékek, a természetes alapon készülő 100%-os szirupok (agavé, datolya, stb), a stevia és a sztevia-eritrit keverékek, a nyírfacukor (xilit) és palatinóz (A cukoralkoholok természetes alapúak).

   Az élelmiszerben természetes módon előforduló cukrok nem tartoznak a hozzáadott cukor kategóriába. (Az esetek igen kis részében elkerülhetetlen a hozzáadott cukor használata, ez esetben a maximált érték 5g/100 g élelmiszer.)
    
  • Kén-dioxid mentesség 

   Bár ez is élelmiszer-adalékanyag, érdemes róla külön szólni. A kénessavas kezelés számos iparágat érint (zöldségek és gyümölcsök), és a szakmai tanulmányok egy része ezeket ma már nem javasolja. Használatának oka főként a színmegőrzés, oxidációgátlás, az emberi szervezetben ugyanakkor rendszeres jelenléte nem előnyös. A magunk részéről a szakmai vitákat nem várnánk végig, inkább egyszerűen kiiktatjuk, a „megelőző biztonság” elve alapján. Nyilván együtt kell élnünk itt is a gondolattal, hogy a kénessavval nem kezelt szárított zöldségfélék és aszalt gyümölcsök nem leszek olyan tetszetősek, vakítóan világosak, mint kezelt társaik, élettani értékükben azonban rendkívüliek maradnak.
    
  • Természetesség - teljes értékű

   Hasznos, ha minél jobban megőrizzük a nyersanyagok természetes formáit és tápértékét, ezen felül a készítményekhez nem kerülnek mesterséges anyagok. Nem baj, ha az a termék élelmiszerüzemben készül, de nem mindegy a technológia, például a hőkezelés mértéke, vagy a finomítási műveletek jelenléte, stb. Jobb a hidegen sajtolt olaj a finomított olajnál. Aromák helyett támogatjuk az illóanyagokban bővelkedő fűszereket és zöldségféléket, és azt is szeretjük, ha a lekvár ténylegesen önmagát mutatja, vagy színezésre természetes őrleményeket, koncentrátumokat használtak (pl. áfonya-, bodza vagy céklapor, stb.) mesterséges színezékek helyett.
    
  • Állati eredetű termékektől mentes

   A tisztán növényi alapú, állati eredetű élelmiszerektől mentes (kivéve a méz és méhészeti termékek) termékpalettára épül a honlap. Egészségvédelmi szempontból a növényi táplálékok hasznosabbak, megfelelő párosítás mellett, illetve nem mellékes szempont az erőszakmentesség is. A (teljes értékű) növényi alapú táplálkozásnak számos élettani előnye van, amit hazai és külföldi szakirodalmak sokasága igazolt.

   Az E-mentes övezeten az élelmiszerek és az étrend-kiegészítők, de a kozmetikumok sem tartalmaznak húst és húskészítményt (állati eredetű zsírt sem), tojást és tojástartalmú terméket, tejet vagy tejszármazékokat, valamint halat és tenger gyümölcseit.

 

Tudjuk, hogy ezek magas mércét jelentenek, mégis szeretnénk, ha ez a prémium oldal segíthetne azoknak, akik igazán értékes élelmiszereket keresnek a több tízezer hazai termék között. A mindennapok hajszájában kevés idő, energia jut a válogatásra, sőt gyakran ellentmondó véleményeket is hallunk egy-egy élelmiszerről. Bízunk abban, tudunk segíteni a választásban.

 

Az élelmiszer pedig legyen őszinte....

A webáruházba és a szakmailag képviselt termékek körébe viszonylag szigorúbb kritériumrendszer teljesülése esetén lehet bekerülni, amely a honlap mögött álló szakmai csapat szempontjait tükrözi.

A feltételrendszer célja: minél magasabb értékű, tápanyagokban gazdagabb, szintetikus és feltételezetten káros anyagoktól mentes, akár tudományosan igazolt módon is előnyös, növényi alapú élelmiszerek kerülhessenek a család asztalára, mind az alapanyagok, mind a feldolgozott natúr és ízesített termékek palettájából.

Ez a fajta - szakmai szempontok szerinti - szelektálás biztosítja a honlap tudományos jellegét, a vásárlóktól (illetve a rádióhallgatóktól és olvasóktól) elvárt hitelességét.

A kritériumok között vannak olyanok, amelyek a honlapon való jelenlét alapfeltételei, és vannak, amelyek szakmai vagy piaci előnyt jelenthetnek.

 

Tisztelettel: az E-mentes övezet csapata nevében:

Tóth Gábor


„Nem elég pusztán élelmiszert gyártani - ez ma már nagyon kevés. Hittel és motiváltsággal, szakmai lelkesedéssel, elhívatottsággal kell rendelkezni ahhoz, hogy a polgárok egészséges, „tiszta” élelmiszerhez jussanak. Olyan termékekre van szükség, amit a gyártó vagy forgalmazó jó szívvel a saját családja asztalára is helyez, felvállal (etikai értelemben is), garantálja a hasznosságát, és igazolni is tudja azt. Ez a szemlélet vezérli az E-mentes övezet csapatát.”

„Legyen az élelmiszer őszinte és egyenes, ne akarjon többet mutatni, mint amilyen valójában, sem irreális küllembeli elvárásokat teljesíteni, ha nem képes rá, a maga valójában – mindezt pusztán az eladhatóság érdekében. Az egészséges összetétel elsődleges szempont, sokkal fontosabb a tetszetősségnél és eladhatóságnál.”

Bio Gabi

Az oldal tetejére