Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Segítség, nagyon hullik a hajam! A „hajvédő” étkezésről, az újabb kutatások alapján

Mit (t)ehetek a hajhullás ellen? - kérdezik aggódva nem kevesen Bio Gabitól is, elkészült hát egy szakmai és tapasztalati összefoglaló azokról a táplálékokról, amelyek a témában segítséget nyújthatnak. A hajvédelemben az étrend fő szerepet vállal.

A hajvédelem és a táplálkozás

 

Szerző: Tóth Gábor

 

Nagy és szerteágazó témáról van szó, e cikk keretén belül nyilván a nem orvosi és dietetikai jellegű, azaz nem a klinikumot érintő vonatkozásokkal foglalkozunk. Létezik egy természetes, általános és kvázi normálisnak nevezhető hajvesztés szezonálisan (tavasszal és ősszel, ez visszanő) és az életkor előrehaladtával (ez ritkán nő vissza). Megfigyelhető, hogy vannak olyan életszakaszok, amikor másképp működnek a hajhagymák, és a fésűben vagy a hajkefében szinte hajcsomót találunk, máskor kevésbé, ez is mutatja a soktényezős (multikauzális) jelleget. A hajszálak lazán kötődnek a hajhagymához, ha akarunk kézzel ki is húzhatunk egy hajszálat, ezért a haj az egyik legérzékenyebb terület, ami reagál egy külső vagy belső változásra, hiányállapotra, emellett említhetők a bőrszövet és a nyálkahártyák (bél, felső légutak, urológiai és nemi szervek).

 

Szintén egy külön szakma a hajdiagnosztika, ahol felmérik a hajkorona státuszát és különböző módszerekkel megpróbálják segíteni az egyensúly, a fejbőr és a hajkorona egészségének helyreállását.

Itt érdemes leírni, hogy az alopecia nevű problémáról - foltokban való hajvesztés, ez érintheti a szemöldököt, stb. is - e cikkben nem írunk, emögött hormonális (pajzsmirigy, stresszhormonok), autoimmun betegségek, gyógyszerhatások, belső gyulladások, genetikai tényezők lehetnek, így e terület orvosi kérdés, mégis a stressz és az étrend (általában az életmód) befolyásoló szerepe kiemelkedő lehet az alopecia eseteiben is. Mi tehát maradunk az étrendi kérdéseknél, egy határig ezzel is nagyban segíthetünk, rendszerszerű bevitel esetén.A hajkefe, mint az aggodalmak egyik forrása

A hajkefe, mint az aggodalmak egyik "eszköze"

 

Főleg nőknél kifejezett aggodalmat szülhet, ha észlelik időnként a hajuk „csomókban” való kihullását, illetve a hajkorona látható ritkulását, a fésülködés egyfajta stresszforrássá válik és kissé félve nézünk rá a hajkefében maradt hajszálakra. Ha napi 80-100 hajszálnál többet veszítünk, hajhullásról, hajvesztésről van szó.

„Szedjél vasat és B-komplexet” - szól a tanács és ennek van is alapja. Lehet javasolni 1-2 fontosabb anyagot, de általánosan nem az étrendi-kiegészítők fogják ezt a kérdést megoldani, persze segíthetnek. A vas mellé persze adjuk a C-vitamint, együtt jól szívódnak (szinergikus hatás), ugyanakkor a vaskészítmények állandó szedése önállóan nem feltétlenül előnyös, főleg fertőzéses időszakban vagy daganatok esetén (a kórokozókat szaporítja, a ráksejteknek is alkalmas tápanyag). Természetesen itt is több oldalról kell támogatni a szervezetet, de először érdemes a rostban gazdag növényi alapanyagokat, főtt pelyheket, nyers és párolt zöldségféléket és gyümölcsöket megszokni, mivel a béltisztítás a legelső lépés, emelett a rendszeres időközökben való étkezés.

A H-vitamin, mint kulcstényező

 

Kaphatók haj- és körmerősítő készítmények, ezek jó része B-vitamint, nyomelemeket hordoz, talán még kovasavat és aminosavakat. A B-komplextől és B12-vitamintól a hölgyek egy része tart, mivel szedésük az étvágy növekedésével jár, ez az étrend-kiegészítők esetében így is van, és segít az alultápláltság elkerülésében (pl.: gyerekek, sportolók). A B-vitaminok természetes, rostos formái azonban nem viselkednek így, sőt ellenkezőleg: súlybeállítók, nem hizlalnak, például az élesztők, a maglisztek, csíralisztek és teljes gabonák. Ezek tele vannak értékes anyagokkal, B-vitaminokkal, ám segítik a teltségérzés fenntartását.

A B-vitaminok családban „élnek” és csapatban dolgoznak, ám a szakma kiemeli a biotint, más néven a H-vitamint. A biotin vállvetve munkálkodik a B2- és a B6-vitaminnal, a niacinnal, valamint az E- és az A-vitaminnal (béta-karotinnal). A bélflóra is termel biotint, ám igen kevés szívódik fel belőle, mivel későn képződik, itt is tehát a bélben keresendő az egyik ok: nincs biotintermelő „korai flóra”. Itt jegyzendő meg, hogy ez a bélrendszeri problémák egyik komoly oka is, ezért fontos cél a bélflóra „korábbra tolása”, a vékonybél középső és végső szakasza felé, ahogy ez régen is volt és ma is jellemző az ún. természeti népeknél. Sok betegségtől megmenekülnénk, ha a hasznos, jótékony tejsavbaktériumok már a vékonybélben elszaporodnának és az általuk termelt védőanyagok, B-vitaminok kifejtenék a hatásukat. Sok érték már későn termelődik, ez persze a vastagbélnek jó, de már felszívódni csak kevés tud ezen a felületen.

A biotin egy kéntartalmú vitamin, koenzim, antioxidáns. A tojásfehérje gyakori fogyasztása például biotinhiányt okozhat, mivel az avidin (a tojás glikoproteinje) nem felszívódó komplexet képez a biotinnal (a tojássárgája esetében más a helyzet, az bővelkedik biotinban és fel is szívódik). A lakosság biotinbevitele általában kielégítő, vagyis nem alakul ki látható hiány, de a hajvédelemhez érdemes kifejezetten biotinban gazdag étkezést folytatni. Aki átáll teljes növényi étkezésre, hamar tapasztalhatja a hajkorona megújulását, ennek oka a biotin és emellett számtalan egyéb vitamin, nyomelem bevitele és a hajhagymákhoz eljutása. Szoptatós anyáknál ez még hangsúlyosabb és mondani sem kell, hogy korunk sok esetben hiányos, üres élelmiszerei a gyerekek egészségét sem szolgálja.

Igen gazdag biotinban a sütő- és sörélesztő, a lencse, a bab- és a borsófélék, a teljes gabonák (itt majd külön említjük a kölest és vadkölest), a zöld levelek (kiemelten fejes saláta és spenót), a banán, a bogyósok (ribiszke, szeder, áfonya), a lenmag, a dió, a tökmag, a szezámmag, a mogyoró (földi és török) és a mák.

Az olajos magvak anyagai kevésbé szívódnak fel nyersen adva, ezért áztatjuk, turmixoljuk, felfőzzük ezeket (mák-, mogyoró, és diókrém), vagy szárazon pirítjuk, sütjük (biotin kevésbé sérül). Kiemelhető itt a kukoricacsíra és annak szárított örleménye (nem olaja), amiben rendkívül sok biotin van, mellette aminosavak, béta-karotin és E-vitamin, nem tartalmaz glutént, és mentes a búzacsírában lévő agglutinintől, amely egy viszonylag agresszív anyag a bélre nézve. A húsban és lédús gyümölcsökben kevés a biotin, a zöldségfélék közepes mértékben tartalmazzák.

A haj állapotát meghatározó három tényező

 

A haj állapota alapvetően három tényezőtől függ: belső tápanyag-ellátottságtól, a hajhagymák vérellátásától és a fejbőr helyi állapotától (száraz bőr, mikrobák stb.). Nyilván a vegyszeres külső hatások is jelen lehetnek (pl.: hajfestés). A tápanyag-ellátottság és a vérellátás természetesen étrendfüggő, az utóbbit a sportolás is támogatja. Van, aki külsőleges vérkeringés-javítókat is kipróbál a fejbőrre nézve, nyilván a reklámokból is ismert a csalánkivonatos vagy koffeintartalmú és egyéb samponok, illetve nem véletlen, hogy cellulit esetén is chili-kivonatot alkalmaznak, segíti a bőr- és kötőszöveti keringést. Persze találkozik az ember házi "készítményekkel", tormalétől a hagymateáig (ezekben is vannak kéntartalmú anyagok), és még nem is beszéltünk a fejbőr keringésserkentő masszírozásáról. A  hajas fejbőr állapotát minden olyan étrendi anyag javíthatja, ami általánosan a bőrszövetre nézve is előnyös.

Az étrend szerepe

 

Az étrend tekintetében az állati fehérjék és telített zsírok (vaj is) tömítik a hajhoz vezető keskeny utakat (aterogén, érkárosító hatás) és a mirigyrendszer működése is módosul, a tehéntej, sajt külön említhető, mint hátrányos elemek, és szerepet kaphatnak rejtett étel-intoleranciák is. A színes növények, értágító anyagok (OPC - gyümölcsmag-lisztek, szőlőmag- és homoktövismagolaj, polifenolok, hagymafélék) segítik a hajhagymákhoz tápanyagot juttató erek munkáját. A növényi fehérjék előnyösek (érvédő tulajdonság), itt például a lenmag- és kendermagfehérje emelhető ki, illetve most dolgozik a csapatunk egy napraforgófehérje-kutatáson, jó eredményekkel. A diófélék fehérjéi e téren tehát előnyösek: préselt dióliszt, tökmagliszt, szezámliszt, lenmagliszt, mandulaliszt, mogyoróliszt (pörkölt földi is). Ilyen keverékeket is készítünk aminosav-fedezet és hajerősítés céljából (dió-tökmag-kendermagliszttel, kiváló anyagok, és ár/érték arányuk sem rossz).A nyomelemek között a cink, a réz, a szelén előnyösek, konkrétan a hajra nézve, a 432/2012 EU rendelet szerint a cink, a réz és a szelén: „hozzájárul a haj normál állapotának fenntartásához”. Ez akkor jelölhető egy élelmiszernél, ha egy adag a napi szükséglet legalább 15%-át (forrás) hordozza a jelzett nyomelemekből, de még jobb, ha a 30%-át (gazdag). E nyomelemeket a kutatócsoportunk (blnce.hu) egy német innováció keretében készült „élesztőben szervesen kötött nyomelemek” formájában alkalmazza, ami igen nagy kincsnek számít. Sajnos nem kapható ez az élesztő-nyomelem komplex így közforgalomban, de hozzáadjuk a shake-alapokhoz (Slim Flash, Immunshake, Beautyshake, Seniorshake) és a crunchy-khoz, ideértve kiemelten a lenmag-crunchy-t is, a termékekben jóval 30% feletti arányokkal dolgozunk.

 

Javasolt otthoni megoldások

 

Elsősorban érdemes otthon elkezdeni a változtatást. A müzlik, granolák hasznosak, azonban ezekhez érdemes értékes magliszteket, őrleményeket adagolni, egyeseket akár főzni, másokat nyersen tenni a kész kásákhoz, ételekhez. A sörélesztő inkább sós fogásokhoz illeszthető, de bármelyik étkezést követően alkalmazhatjuk, mivel inaktív forma, erjedést, puffadást nem okoz.

Egy javasolt és bevált házi keverék (csak tipp): 1 teáskanál kukoricacsíra-őrlemény (alig elérhető az élelmiszerpiacon, Okos Magos almárka alatt forgalomba tette az E-mentes övezet, gazdaságos formában), 1 tk sörélesztőpehely, 1 tk lenmagliszt és 1 tk vadkölesliszt (Flex formula). Az első kettő főzhető-süthető utóbbi kettő nem nagyon, mert sérülhetnek. A jelzett 4 tk keverék elfogyasztható, napi szinten egy vagy két alkalommal, az adag természetesen növelhető, igény szerint.

Szintén javasolhatók a gluténmentes préselt maglisztek: tökmag, dió és kendermagliszt (szintén Okos Magos), a leggazdaságosabban ezek segítségével tudjuk segíteni a hajkorona egyensúlyát, a Protein formulákhoz is szoktunk kukoricacsíra-őrleményt keverni és sörélesztőpelyhet. A köles (aranyköles) rendszeres adása is segít, a hajdina, az amaránt, a quinoa és a cirok mellett. Persze, ezek elkészítését tanulni kell, ízvilágukat pedig szokni, de megéri a befektetett idő és energia.

Egy hasznos innováció: a funkcionális lenmag (szuperlenmag)

 

A lenmagpellet régóta a versenylovak szépségének a titka, és közismerten az ezzel táplált állatok húsa, zsírja omega-3 zsírsavakban gazdagabb lesz, ám nem alkalmazzák, „halíze” miatt, inkább csak kutatási téma maradt. Az emberi szervezetben a rendszeres lenmag és lenmagolaj bevitele átalakítja a zsírszövetek szerkezetét, csökkenti a trombózis és a stroke-kockázatát, antioxidáns és egyéb hatásai vannak (sejtmembránok regenerációja, agyi-szellemi erő fokozása stb.).

A bio lenmagot a szakmai csapatunk csíráztatja és tejsavasan fermentálja (első starter), majd másodszor is beoltja ("útravaló" kultúrák), és kevés bio almasziruppal ropogóssá alakítja (crunchy), ezzel a technológiával a hajvédő hatása többszörösére növekszik, elbomlanak a nyálkaanyagok és sok B-vitamin képződik, a biotinnal és a B1-vitaminnal (tiaminnal) az élen.

 

Egyéb hazai kutatási munkák, innovációk

 

A vadköles nem azonos a hagyományos humán célú kölessel, az előbbi nyers lisztjéből elég egy-két kiskanálnyi naponta, az utóbbiból kását készítünk. A vad- vagy barnaköles kovasavban gazdag, azaz a szerves kötésű szilícium miatt nagy érték, egy ausztriai egyedi és védett „lelőhelyről” szerzett fajtából készül a Flex formula (bemérettük szilíciumra), 10% lenmaggal és 10% szezámmaggal. Ezt a keveréket tehetjük például köles- vagy zabkásához. Itt meg kell jegyezni, hogy a szilícium-dioxid, mint ismert adalékanyag az étrend-kiegészítőkben szintén egy hajvédő anyag, annak ellenére, hogy sokan „rettegett E-szám”-ként tartják jelen a termékekben.

Többször írtunk a szimbiotikus étkezésről, itt a biotint is termelő ún. korai bélflóra jelentősége nagy, mivel így tudnak jobban felszívódni a hajvédő és - tápláló anyagok, emellett a nyomelemek ionizálódnak a tejsavbacik révén (a vas is).

A kutatói kör (blnce.hu) a Beautyshake 5in1 formulát fejlesztette különösen e célból, jó eredményeink vannak a készítménnyel, hazai tudományos modellanyagnak számít (azaz még ilyen összetételben és technológiával nem gyártották sehol). Hasonló hatásúak az Immunshake 5in1 innovációk, valamint a főleg 50 év feletti korosztályoknak fejlesztett Seniorshake 5in1 termék. Természetesen ezek kaphatók az E-mentesen is.

Ezeken felül a korábban már említett Okos Magos Protein formula dióliszttel és a Protein formula tökmagliszttel keverékek alkalmasak a hajvédelemre, hasonlóan a kukoricacsíra-őrlemény, valamint a kukorcacsíra-szuperviasz.

A színes szuperkoncentrátumok (Poliflavon-12) és levek, az inulinban gazdag csicsókasűrítmények (Okos Élet natúr és almás formák) is előnyösek, valamint a szintén említett növényi fehérjekeverékek.

 

Az étrend-kiegészítők között szintén ajánlhatók a kutatócsoport egyedi munkái, az Immugenin Supreme, emellett az Immunosan Forte, mindkettő hasznos a téma szempontjából. Ezek mellett a Vitahelp kiegészítők ajánlhatók még példaként az E-mentes oldalról.

Natúrkozmetikai fejlesztések

 

Az E-mentes övezeten önálló natúrkozmetikai fejlesztői munka folyik, fejlesztőnk neves cégeknek is dolgozik, ennek keretében kiemelten hangsúlyt kap a fejbőr, a hajhagymák és a hajszálak védelme, mindez természetes modellek szerint. A fejlesztések Smart Cosmetics levédett név alatt jelennek meg folyamatosan, amelyekkel szintén sok jó tapasztalatunk gyűlt össze. Ilyen értelemben is megfogalmazunk tehát ajánlásokat jelen cikk alatt ajánlott készítmények tekintetében, így lehet válogatni a saját innovatív natúrkozmetikai munkák között is.

Egy-két konyhai ötlet

 

A régi időkben, főleg vegetáriánus és vegán családoknál, tradíció volt az élesztőkrém készítése sütőélesztőből, mivel tapasztalati úton megfigyelték ezek jelentős erőt adó, szellemi és fizikai teljesítményt fokozó hatásait. Azóta kiderült, a benne lévő B-komplex vitaminok felelősek a hatások nagy részéért, persze pár pecig főzni kell a krémet, mert élő élesztőgomba nem maradhat benne, ám ha a gombák elpusztuknak, az egyéb hasznos anyagok, vitaminok visszamaradnak. A kellemes ízű élesztőkrém - ahogy minden más a reformkonyhában - több kísérletet és egyfajta rutint igényel. Alapja a párolt vagy dinsztelt vöröshagyma és a sütőélesztő, ez utóbbit egy kis vízzel pépesítjük, majd valamilyen gabonaliszt kerül hozzá (régen szójaliszt, ma inkább kukorica vagy rizsliszt, lehet zabpehelyliszt is) ezután felfőzzük, ízesítjük. Fel lehet dobni petrezselyemzölddel, fűszerekkel, sokan hamis májasként készítik el, akár darált és enyhén megpirított dióval vagy napraforgómaggal (ajánlott). Szintén van, aki csicseri- vagy sárgaborsóliszttel készíti. Nem áll el sokáig, hűtőszekrényben összeérik pár óra alatt, majd 1-2 napig tárolható szintén hűtőben. Természetesen lehet próbálkozni új házi összetételekkel, akár vöröslencsével is. 

 

Diós élesztőpástétom vagy hamis májas 

 

Hozzávalók: 10 dkg sütőélesztő, 10 dkg kukorica vagy rizsliszt (a liszt fele lehet sárgaborsóliszt, vagy megmaradt sárgaborsó-főzelék), 15 dkg darált dió, 1 fej vöröshagyma, fél dl olaj, fél tk. só, fél tk. Vega-mix (jellegű) fűszerkeverék, majoránna, szerecsendió, őrölt kömény, víz

Elkészítés: A hagymát megpároljuk, majd elkeverjük az élesztővel, liszttel, majd víz hozzáadásával tejföl sűrűségűre hozzuk. Kb 15 percig főzzük, majd levéve a tűzről, hozzáadjuk a diót, az olajat és a fűszereket. A krém készíthető darált napraforgómaggal is (1 nagy evőkanállal, a dió helyett), a liszt helyett zsemlemorzsával, és a petrezselyem ízletessé teszi.

Élesztőmártás (sörélesztővel)

 

Hozzávalók: 1 ek. sörélesztőpehely, 2 ek. olívaolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb darab torma, 2 dl szója vagy más növényi tej.

Az élesztőt elkeverjük az olívaolajjal, majd hozzáadjuk a finomra reszelt vöröshagymát és tormát, valamint az áttört fokhagymát. Megsózzuk, és 2 dl szójatejjel alaposan kikeverjük.

További értékes pástétomok, növényi krémek készítése a haj védelmében is:

https://ementesovezet.hu/cikkek/blog/olcso-gyors-es-taplalo-novenyi-pastetomok-utazashoz

https://ementesovezet.hu/cikkek/blog/a-novenyi-alapu-tejekrol-tejfolokrol-sajtkremekrol-sajtokrol-es-vajakrol

Az oldal tetejére