Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szüreten innen és túl, avagy a szőlőt héjjal és maggal esszük

A rezveratrol egy sokoldalú antioxidáns, amely a szervezetben több szinten is támogatást nyújt, a bélrendszertől, az érpályákon át az immunvédelemig. Hasznos tehát megismerni és nemcsak ősszel kiaknázni a benne rejlő biológiai értékeket. Bio Gabi írása

Ezért igazi kincs a rezveratrol

 

A kísérletekben erős rákellenes, vércukorszint-szabályozó, gyulladáscsökkentő, a szív és az erek nagy barátja. A fizikai teljesítmény fokozója, mivel javítja a szív munkáját, tisztítja az érfalakat, a kalóriaszegény étkezés melletti állóképességi edzés segítő vegyülete (sport közben és a regeneráció során is, ezért a szőlő sporttáplálék). Még a kifejezetten magas zsírtartalmú étrend esetén (ami ugye nem ajánlott) is képes volt láthatóan odahatni az erekre, és a hosszú életért felelős egyik génre is hatást gyakorolt a kisállatokban (kiemelt DNS-reparáló). Az ízületi gyulladás elleni védelem támogatója (csicsókával együtt még hatásosabb), az Alzheimer kóros embereknél javította a mentális működést. A trombózis és stroke elleni harc egyik kiemelkedő zászlóvivője. Az anyagcsere-szabályozó hatás során megfigyelhető a vérnyomás, a vércukorszint és a vérzsírszint beállása, az inzulin-rezisztencia, valamint a II-es típusú cukorbaj esélyének csökkenése. A rezveratrolból képződő piceatannol szerepet kap a zsírsejtek csökkentésében (gátolja az ún. végleges vagy igazi zsírsejtek kialakulását az előzsírsejtekből). A rezveratrol a gyorsan szaporodó tumorsejtek egyik enzimjét blokkolja. Antioxidáns hatása messze földön híres, lassítja az öregedési folyamatokat a test különböző belső szöveteiben, valamint a bőrszövetben. A szabad gyökök semlegesítésének élharcosa, több fronton is, azaz a rezveratrol azon ritka antioxidáns védőanyagok közé tartozik, amely nemcsak egy helyen vagy területen fejti ki a hatását, így a karmesterek között is az élen járnak (többszintű védelem). Fiatal korban a rezveratrol (emellett a piknogenol, az apigenin, és a timokinon, azaz a fekete kömény) adása segítheti a pattanások, kelések, akné kezelését belsőleg és külsőleg is (pl.: vörösszőlő-magos vagy fekete köményes szappanok stb.). A szőlőmagban számos egyéb érték is található, ilyenek az OPC-ék is (oligomer proantocianidinek), amelyek a C-vitamin nagy testvérei (nem tévedés, a C-vitamin itt a kis testvér, az OPC legalább 30-szor erősebb).

 

 

Megkockáztatom: az év minden szakában (nemcsak ősszel) szükség van rezveratrolra, azaz a muston felül a vörös szőlő héjának, maglisztjének vagy szuperkoncentrátumának adása igen előnyös, főleg, ahol rák-, cukor- és szívbetegség, metabolikus szindróma vagy agyi érelmeszesedés előfordult, halmozódott a családban (visszerességnél is alkalmas, a vérpangás ellen hat).

Hazai kutatásainkkal összefüggésben három anyagot tudnék említeni:

 

  1. Az „egyszerű” hazai vörösszőlőmag-liszt, valamint egy hármas keverék, ez utóbbiban homoktövismag és csipkebogyómag is található a szinergencia miatt (Színes Hármas). Készítünk préselt és egész, azaz nem préselt szőlőmagból is őrleményt (az utóbbi inkább dara, de jól felszívódik itt is a vegyület és magasabbak a rezveratrol értékek).
     
  2. A Poliflavon-12, amely egy igen értékes kutatási modellanyagunk, a friss levekhez képest 30-50-szeres antioxidáns (bioflavonoid és polifenol) erővel. Összetevők: céklalé-, vörösszőlőlé-, tőzegáfonyalé-, feketeribiszkelé-, gránátalmalé-, meggylé-, sárgarépalé-, csicsókalé-, bodzabogyólé-, áfonyalé-, homoktövislé- és csipkebogyólé-szuperkoncentrátum. E keverék védőhatása jelentős.
     
  3. Immugenin Supreme étrend-kiegészítő, ez is amolyan „bivaly” jellegű védőkeverék: a rezveratrolt a legalább ilyen hatékony apigeninnel és citrus-flavonoiddal keverjük, majd adunk hozzá karotint, vitaminokat (C, B-komplex, B12) és nyomelemeket (cink, szelén).

 

Ezek segítségével tehát szezonon kívül is hozzájuthatunk a vörös szőlő értékes hatóanyagaihoz.

 

Jó életminőséget kívánok:

Bio Gabi

Tartalomhoz tartozó címkék: antioxidáns polifenol vérnyomás
Az oldal tetejére