Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Védjük csontjainkat!

Hazánkban több mint egymillió osteoporosisos beteg él, akiknek többsége talán már beletörődött abba, hogy állapotán életvitellel már nem, csak gyógyszeres kezeléssel, vagy műtéttel lehet javítani.

A csontritkulás terjedésének jól meghatározható okai vannak, amelyeknek csak elenyésző hányada kerül be a köztudatba. A „néma járvány” gyors terjedését leginkább az magyarázza, hogy a csont szöveti állományát csökkentő különböző faktorok egy időben, egymást mintegy felerősítve hatnak.

Egy-egy népbetegség kialakulásakor az emberek legfőképpen a tudománytól várják a segítséget. Az orvostudomány és gyógyszeripar – természetesen a megelőzés hangsúlyozása mellett – egyfajta kezelés-centrikus ”csontvédő programot” hirdetett, amelyben a páciens a legkülönbözőbb csonterősítő tablettáktól egészen a hormonokig, a mellékhatások széles skálájából „választhat”. 

Mivel a csontszövet főként kalcium- és foszforsókból tevődik össze, logikusnak tűnt, hogy a kalciumtartalmú kiegészítők megoldást hozhatnak a betegség visszaszorításában. Mára azonban fény derült arra is, hogy a lakosság körében elsősorban nem a kalcium hiánya, hanem a meglévő kalcium beépülésének romlása, valamint a kalcium kivándorlásának gyorsulása okozza a csontbetegségeket. A szervetlen kalciumsókat nagy mennyiségben tartalmazó készítmények ilyen értelemben nem az osteoporosist csökkentették, hanem inkább sok borsot törtek a szemészorvosok, kardiológusok, urológusok és ortopéd szakemberek orra alá, mivel mérhetően emelkedtek a szemfenék ereinek megbetegedései, az érelmeszesedés, a vesekő és a mozgásszervi problémák, illetve porckopások a szabályozatlan kalcium-kiegészítések miatt. 

A táplálkozástudomány terén, a javaslatok többsége megreked a tej- és tejtermék fogyasztás javaslatánál, jóllehet ma már bevallható, hogy ez utóbbiak nem hoztak átütő eredményt a betegség visszaszorításában. Az egyéb, pozitívnak számító tanácsok megmaradnak az elméletek szintjén, és az üzemek tovább ontják fehér lisztből, fehér cukorból álló termékeiket, megállás nélkül. Az édességgyárak extraprofittal dolgoznak, a cukrászatok jól prosperálnak, a látványpékségek pedig alig képesek kiszolgálni a hazafelé igyekvő éhes tömegeket. A kávézás elengedhetetlen része lett a napnak, a vörösbor és sör fogyasztása tudományos „legalitást” kapott, a kólák, szénsavas üdítők, fehér lisztes krékerek és egyéb „üres” rágcsálnivalók pedig szinte teljesen felváltották a gyümölcs és zöldségfogyasztást a felnövekvő generációk körében. Mindezt a stressz és a dohányzás tovább súlyosbítja, így formálódik ki korunk egészségügyi helyzete.

 

Hogy miért terjed a csontritkulás? Mert gyermekeinknél nem alakul ki a szükséges csontbázis, sőt nem ritka ma már a gyermekkori csontritkulás sem. Az emésztőrendszer korán megbetegszik, és alkalmatlanná válik a hasznos tápanyagok felvételére. A felnőttek rohanó életvitelében és étrendjében általánosak a „felvágottas” zsemlék, kávé, a cukrászsütemények, édes sütőipari termékek, nassolnivalók, húsfélék. A csábító gyümölcsjoghurtok, ízesített krémtúrók, sajtkrémek, ömlesztett sajtok és egyéb, tejalapú csemegék jórészt az ízlelő rendszernek kedveznek. A natúr tejtermékek szeparálásokon, zsírtartalom csökkentésen mennek át, végül alacsony tápértékű termék kerül a csomagolóanyagba. (Természetesen a tejzsírt és tejfehérjét külön értékesítik tejszín, tejföl és kazeinát-alapú adalékanyagok formában. Sportolók által előnybe részesített tejsavóport és kazeint tartalmazó fehérjék szintén a tejből kivont alkotókból készülnek) 

Felmerül a kérdés: milyen étrend nevezhető „csontbarátnak” és milyen táplálékok előnyösek az újabb kutatások fényében? Erre az egyszerűbb népek adják meg a választ. Számos népcsoportnál megfigyelhető ugyanis, hogy a kalcium bevitel jelentősen elmarad a korszerű tudományos javaslatoktól, mégsem alakul ki körükben osteoporosis. Eleinte genetikai okokat sejtettek a háttérben, azonban kiderült, hogy az életvitelben, ezen belül is a táplálkozásban keresendők a megoldási kulcsok. Az egyszerűbb népek kvázi-vegánok vagy lakto-vegetáriánusok, vagyis döntően növényi alapanyagokon élnek. Káros szenvedélyeik nincsenek, munkabírásuk átlag feletti, a nők csontozata – még több gyermek vállalása és a változó kor után is – szilárd. Fogazatuk ép, ízületeik fájdalommentesen működnek, a depressziót pedig nem is ismerik. Hogy lehet ez? A válasz a természethez közeli életvitelben, „biotermékekben”, mértékletességben, és a növényi élelmek túlsúlyában keresendő. Természetesen azokon a csendes-óceáni szigeteken, ahova egyes gyorsétkezdék betették a lábukat, mára a cukorbetegség és szívinfarktus mellett az osteoporosis is felütötte a fejét és szedi áldozatait.

A táplálkozás kulcsszereplője a megelőzésnek és kezelésnek, azonban e terület jóval túlmutat a kalciumbevitel kérdésén. A nyomelem- és vitamin-szabályozás, az ún. fitoösztrogének, a teljes kiőrlésű gabonák jelentőségének felismerése elsődleges. Milyen ételek számítanak csontbarátnak? A tapasztalatok szerint a száraz hüvelyesek, az olajos magvak (diófélék), a szezámmag, a mák, a zabpehely, köles, a bulgur, a rozs és egyéb teljes gabonák, csíráztatott gabonák és hüvelyesek, a lenmag, az aszalványok (liofilizált termékek), a zöldséglevek, valamint a K-, B-vitaminokban, valamint folsavban gazdag zöldség (fejes saláta, savanyú káposzta, kelkáposzta, brokkoli, cékla, stb) és gyümölcsfélék rendszeres, tervszerű fogyasztása megfelelő ellátottságot biztosít, hiszen a kalcium, foszfor, vas, és nyomelemek széles skálájának beviteléről gondoskodnak. Emellett természetesen a sportolás, napfényterápia, vízfogyasztás és lelki nyugalom is elsőrendű fontosságú. 

Megállapítható tehát, hogy pusztán helyes táplálkozással akár vissza is fordíthatjuk a csontvesztési folyamatot. Ehhez személyes kutatás, a szervezet egyéni adottságainak ismerete és a változtatás igénye szükséges. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: csontok
Az oldal tetejére