Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A D3-vitamintól az antioxidánsokig, avagy billentsük vissza a mérleget!

Szükséges, de nem elégséges

 

A D3-vitamin fontos. Régen is az volt, amikor nem beszéltünk róla annyit, ma is az, amikor lépten-nyomon említik. Mégis úgy tűnik, ismét elbillen a mérleg, ahogy ez lenni szokott, ha egy-egy elemet kiragadnak az egészből. Korábban a C-vitamin volt a fókuszban, most a D3. Úgy tudtuk, a csontozatnak kell ez utóbbi, ma már igazolták, hogy jó a járványos időszakban is, az immunrendszer támogatására, és ez így is van. Célzottan kutatják, elindult a tömeggyártása is.

Magunk is készíttetünk D3-vitamint egy hazai szakmai team-mel, ahogy sok más fejlesztést is, de egyáltalán nincs szó arról, hogy önmagában ez a vitamin lenne „a” megoldás. Egy doboznyi, szemenként 4000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint akár 8-10 hónapra is beosztunk gazdaságosan, figyelembe véve a hazai napos órákat is. A szervezet a felesleget elraktározza, majd felhasználja, és ha szükséges, a bőrön keresztül szintetizál még. Ez egy hasznos és szükséges támogatás, de korántsem elégséges az immunvédelemhez, ha valaki C- és D-vitamin megadózist alkalmaz, sőt ez akár boríthatja az érzékeny belső egyensúlyt. Időnként hatalmas napi adagokról is olvasni (a 4000 NE sem kevés), amit rendszeresen ajánlanak, miközben nem esik szó a több tíz vagy száz egyéb, legalább ilyen értékes vegyületről, hatóanyagról, vagy a megfelelően alkalmazott növényi étrendről és koncentrált élelmiszerekről, a D3-vitamin mellett.

Hasznos, ha nem (csak) a D3-vitaminra építünk, hanem a változatos antioxidáns-bevitelre, ún. rendszeres-rendszertelen modell szerint, meglepve vele a szervezetet. Nem baj, ha időnként tartunk egy lökésterápiát, de utána érdemes váltani másra – a szervezet kiemelten meghálálja ezt a fajta változatosságot.

Az immunrendszer igen széles spektrumban „gondolkodik”, és a számtalan immunfolyamat más-más mechanizmus szerint (jó részük a C- és D-vitamintól függetlenül) zajlik. Ha csak 1-2 fontos hatóanyagot adunk, az hasonló ahhoz, mintha egy ház építéséhez csak egyféle szakembert hívnánk, miközben sokfélére van szükség.

Az újabb kutatások rávilágítottak arra, hogy a vitaminok, a nyomelemek és a növényi hatóanyagok nem önmagukban, hanem együtt tudnak hatékonyabban működni, minél szélesebb spektrumban alkalmazva őket a hétköznapokban.

 


 

Milyen értékes hatóanyagokra gondolhatunk még, a D3-vitamin mellett?

 

Érdemes felsorolni jó néhányat, természetesen a teljesség igénye nélkül: karotinok (sárga húsú növények: répa, sütőtök, sárgadinnye, cékla, spenót), lutein (bogyósok, paprika), zeaxantin (lucernacsíra, káposzta, spenót, brokkoli), kvercetin (almahéj, kékszőlő), astaxantin (algák), apigenin (kamilla- és búzacsíra-kivonat), (pro)antocianinok, tokoferolok (E-vitamin: diófélék, kukoricacsíra), timokinon (fekete kömény), kurkumin (kurkuma), allicin (fokhagyma), klorofill (zöldek), N-acetil-cisztein (NAC, búzacsíra, zab, brokkoli), kempferol (eper, bogyósok), piknogenol (fenyőkéreg-kivonat), likopin (paradicsom, görögdinnye), kapszaicin és piperin (paprika és bors), papain és kriptoxantin (papaya), rezveratrol (kékszőlő, magban is), a citrusflavonoidok (héjban is), metionin és a kovasav (köles, vadköles), melatonin (alvás), koenzim Q10 (szójaolaj), omega-3 zsírsavak (ALA, DHA, lenmag, dió, alga), indolok, flavonok, izoflavonok (káposztafélék, fehérrépa, kelkáposzta, kelbimbó, szója), szulforafán (brokkoli és -csíra), a B-vitamin család (sörélesztő, teljes magvak, csírafélék), izotiocianátok (karalábé, retek), bromelin (ananász), kumarin (citrusok), persenon A és B (avokádó), inulin (csicsóka, cikória), ergo-, szito- és kampeszterol, valamint a béta-glükánok (gyógygombák), a humin-és fulvosavak, a számos mikro- és nyomelem (vas, cink, réz, szelén, mangán) és az egyéb fenolos vegyületek, amelyeket máig kutatnak.

Mindezek pedig csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen egy egész könyvárat tölthetnének meg az erről szóló irodalmak, jelenleg pedig nagyjából csak néhány százalékát ismerjük a bolygó antioxidáns vegyületeinek, figyelembe véve az esőerdők és más érintetlen területek biokémiai gazdagságát.

 

Összegzés

 

Következtetésként annyit levonhatunk, hogy a széles spektrumú növényi hatóanyag-bevitel a szervezetet jelentős mennyiségű és minőségű értékes gyökfogóval látja el. Hasznos alkalmazni a szuperkoncentrálással, vákuumsűrítéssel és -szárítással, préseléssel, kivonatolással készített koncentrált élelmiszereket, valamint a csíraféléket, aszalványokat, fűszer- és gyógynövényeket, a gyümölcsök héját és magját (magolaját) is, valamint a zöldség- és fűszermagolajokat (paradicsommag, zellermag, fűszerpaprikamag olaja, stb.).

Sok esetben nem feltétlenül a nagy mennyiség, hanem a minél szélesebb körű, horizontális alkalmazás (minőségi vegyületek adása), azaz az igen változatos növényi étrend szerepe a nagyobb.

Tartalomhoz tartozó címkék: antioxidáns vitamin polifenol
Az oldal tetejére