Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mégis mi az a béta-glükán?

Mégis mi az a béta-glükán?

 

 • Az élesztőből származó 1,3-1,6 béta glükán bizonyítottan az egyik leghatékonyabb természetes immunsejt aktiváló anyag.

 •  Nem „meríti ki” az immunrendszert, hanem egy hiányzó természetes stimuláló hatást ad vissza.

 • A hatása nem azonnali, a hatás maximuma a bevételt követő 48. órában alakul ki és az utolsó adag bevétele után 48 óra elteltével cseng le.  Mivel a béta-glükán által aktivált immunsejtek élettartama legfeljebb nagyjából két nap, így a védelmi hatást addig élvezhetjük, ameddig szedjük.

 • Teljesen ártalmatlan, mellékhatásmentes anyag.

 

Miért van szüksége a gyermekeknek is béta-glükánra?

 

A gyermekek immunrendszerét – közösségbe kerüléskor különösen – folyamatosan kórokozók, baktériumok, vírusok, paraziták támadják.

Amikor pl. gyermekünk érintkezik egy beteg társával vagy megvágja a kezét, akkor az számít, hogy abban az adott pillanatban a gyermek saját védekező rendszere hatékony-e annyira, hogy azonnal támadásba lendüljön a szervezetbe kerülő kórokozókkal szemben.

A lényeg, hogy készenlétben áll-e az immunrendszerük és megfelelő immunválaszt ad-e vagy sem.

Kettős immunrendszer

 

Az emberi immunrendszer két nagy alrendszerből, a veleszületett és szerzett immunitásból áll. Mindkettőnek együtt kell kifejtenie a hatását, hogy megszabadítsák a szervezetet a fertőzéstől.
 

A szerzett immunrendszer a születés után csak fokozatosan, hosszú évek alatt alakul ki.  A védőoltásokon és különböző fertőzéseken keresztül csak lassan tanulja meg a szervezet felismerni az egyes kórokozókat, hogy aztán ugyanazokra legközelebb megfelelően reagálni tudjon. 

A veleszületett immunrendszer aktiválására szükség van. Miért?

A korábbi évszázadokban környezetünk bővelkedett baktériumok és vírusok által okozott veszélyekben, az immunrendszerünk folyamatosan igénybe volt véve. Mielőtt gombaölő szerekkel permeteztünk le rutinszerűen minden élelmiszertermést csaknem minden, amit megettünk élesztőgombákkal, gombákkal és penészgombákkal volt szennyezett és az immunrendszer különösen egyes gombák, penészgombák és az élesztőgombák sejtfalaiban levő 1-3, 1-6 β-glükánoknak nevezett molekulákat tanulta meg felismerni, ezek jelenlétére aktiválódik, illetve erős ellencsapással válaszol.

A túlságosan steril, higiénikus környezet velejárója, hogy kiírtottuk a béta-glükánokat is a környezetünkből, a β-glükán hiány immunrendszerünket gyengébbé és kiegyensúlyozatlanabbá tette, ezt a hiányt pótolni kell.

A β-glükánok számos organizmusban megtalálhatók (pl. élesztőgombák, penészgombák, gombák, gabona magvak és baktériumok) Mindegyik β-glükán típus különböző szerkezeti képlettel jellemezhető, és ezeknek egyedi biológiai aktivitásuk van.

A kutatások igazolták, hogy az élesztőgombából származó β-glükánoknak van a legerősebb immunrendszer-erősítő tulajdonsága.

Mit csinál a béta-glükán a szervezetben?

 

 1. A Yestimun® természetes és nagy tisztaságú β -glükán struktúráját a bél immunsejtjei mint kórokozót észlelik, amelyre direkt módon egy nem-specifikus immunválasz kerül kiváltásra, megtörténik az úgynevezett falósejtek aktiválódása a Peyer-plakkokban.
 2.  Ezen falósejtek a patogének elpusztításába kezdenek és további védősejteket aktiválnak, mint pl. B- és T-sejteket.
 3. Az élesztő eredetű β-glükán erősíti az immunrendszert és felkészíti arra, hogy egy esetleges fertőzésre gyorsan reagálhasson.

   

Biztosan nem káros?

 

Nem lehet túladagolni a béta-glükánt, nincs mellékhatása.

 

 • A béta-glükán a veleszületett immunrendszer kulcshatású immunsejtjeihez, a neutrofilek felszínéhez kapcsolódik, azokat aktiválja, de azok élettartama legfeljebb nagyjából két nap. Az elpusztult immunsejtek helyére újak képződnek és ha nem kapnak béta-glükán általi aktiválást, ugyanúgy működnek, mint a béta-glükán fogyasztás előtt.

 • Egy természetes alapanyagról van szó, amely a túlzottan steril táplálkozás miatt elkényelmesedő veleszületett immunfunkciókat tartja a nap 24 órájában készenlétben, és mindezt maximális gyártásbiztonságú és tisztaságú formában biztosíthatjuk szervezetünknek. 

 • Teljesen biztonságos, rendszeresen szedhető megelőzésre, betegség jeleinél a napi adag duplázható, akár triplázható.

 

Nem stimulálja túl az immunrendszert, nem kényelmesíti el azt.

 

 •  Minden élelmiszerbiztonsági követelménynek megfelel, az EU tagállamaiban (is) élelmiszer összetevőként forgalomba hozható (258/97/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet).

 • Az élelmiszerbiztonsági hatásvizsgálatokat az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság végezte, szakvéleményében az élesztő béta-glükán biztonságosságát 1,5 éves kortól vizsgálta, és teljesen biztonságosnak találta. Az OGYÉI előírásnak megfelelően 3 éves kortól javasolhatjuk.

 • Várandósság és szoptatás ideje alatt is szedhető, nincs mellékhatás, de jelezze orvosának vagy védőnőnek, hogy béta-glükánt fogyaszt.

 

Védelem a kórokozók ellen – Kutatás

 

A Yestimun® fogyasztásával védelmet biztosítunk szervezetünknek a megfázás ellen, ugyanis az immunrendszerünket jobban felkészítjük a napi kihívásokra. Reprezentatív fogyasztási kutatások készültek több mint 100 egészséges résztvevő közreműködésével, ahol a Yestimun® megelőző és terápiás hatását vizsgálták megfázásos megbetegedések esetén. A Placebo-csoporttal összehasonlítva újra és újra az alábbi szignifikáns eredményeket tapasztalták:

 • kevesebb megfázásos megbetegedés a téli influenzaszezon során a tanulmány Yestimun®-csoportjának résztvevői körében

 • kevesebb megnyilvánuló tünet egy megfázás esetén a Yestimun®-csoport kísérleti résztvevői között

 • szignifikáns csökkenés a megfázás átlagos lefolyási idejét tekintve egy megfázás esetén a Yestimun®-csoportban

Az emberek közreműködésével végzett tanulmányok alapján a Yestimun® semmilyen mellékhatással nem bírt és a kutatások résztvevői többnyire nagyon jónak ítélték a terméket. Magas fertőzési kockázattal rendelkezőknek megelőzés jelleggel nélkül tudjuk ajánlani a Yestimun® fogyasztását.

Forrás:  Yestimun.de

 

Mire jó a béta-glükán?

 • “általánosan stimulálja az immunrendszert, csökkenti a fertőzések gyakoriságát és súlyosságát, járványos időszakban kivédi a megbetegedést

 • tartós stressz, vizsgaidőszak, határidős munkák esetén kivédi a legyengülés okozta megbetegedéseket

 • kórházi kezelés, műtét előtt legalább 48 órával elkezdve kivédi a rezisztens kórházi törzsek okozta fertőzéseket

 • kemoterápia és sugárterápia esetén bizonyítottan gyorsítja a csontvelő regenerációját, megakadályozza a vérkép romlását vagy meggyorsítja annak regenerációját, daganatok kiegészítő kezelésében felerősíti a természetes immunitást,

 • rendszeresen betegeskedő gyermekek esetén töredékére csökkenti a megbetegedések gyakoriságát

 • az immunsejtek (T sejtek) érésének befolyásolása útján csökkenti az allergiát okozó immunsejtek arányát, mérsékeli vagy kivédi az allergia tüneteit”

 Dr. Ketskés Norbert

Tartalomhoz tartozó címkék: tudomány immunrendszer Béta-glükán
Az oldal tetejére