Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Reggelizz, mint egy király

Ha a régieknek igaza volt, és tényleg a reggeli a nap legfontosabb étkezése, akkor érdemes elég időt szánni rá, és olyan reggelit készíteni, ami a legjobb hatással van a szervezetünkre. A reggelire fogyasztható termékek piacára egy sor gyártó próbált több kevesebb sikerrel betörni, és lassan egy egész iparág alakult rá, de itt is érvényes az a szabály, hogy a minél alacsonyabb feldolgozottsági szintű alapanyagokból, saját kezűleg elkészített és összeállított ételek számítanak a legegészségesebbnek. 

Több tanulmány is foglalkozott már azzal, vajon milyen hatása van, ha kihagyjuk a napindító étkezést. Egy amerikai tanulmány szerint például azoknál az észak-amerikai férfiaknál, akik rendszeresen nem reggeliztek, 27%-kal magasabb volt a szívelégtelenség kockázata. De nem kivételek a gyerekek sem:

a reggeli kihagyásának, vagy az elégtelen táplálékbevitelnek egyértelműen tapasztalható következményei a figyelemzavar, fáradtság, ingerlékenység vagy a fejfájás. 

 

Az tehát egyértelmű, hogy reggelizni jó, és hasznos, azonban felmerül a következő kérdés: mi kerüljön az asztalra reggelente?

Nagyon fontos, hogy legalább 2-2,5 dl vízzel induljon a nap, amit érdemes ébredés után, még étkezés előtt meginni, ez segít beindítani az emésztést, kitisztítani a szervezetet, felfrissíteni a testünket. A következő lépés egy teljes értékű, nyers gyümölcsökkel vagy zöldségekkel gazdagított, tápláló reggeli elfogyasztása, és itt rögtön felmerül egy következő probléma:

felmérések szerint

a 10 éven aluli gyerekek a napi maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint felét már a reggeli alkalmával beviszik,

és ennek a legfőbb oka a boltok polcain sorakozó, reggelire szánt élelmiszerek magas hozzáadott cukortartalma. Elég csak végignézni a müzlikkel és granolákkal megrakott polcokon, mert alig találni köztük magas rosttartalmú, teljes értékű, hozzáadott cukormentes terméket. Sajnos sokszor maguk a szülők sincsenek tisztában azzal, hogy a reggelire adott cukrozott gabonapelyhek egyáltalán nem tartoznak az egészséges élelmiszerek kategóriájába

Ezzel szemben manapság már kezd teret hódítani a hozzáadott cukor nélküli reggeli ételek piaca, főleg a tudatos vásárlók körében. Általában azok a gyártók, akik erre odafigyelnek, azt is figyelembe veszik, hogy a termékük ne csak cukormentes, hanem rostban és tápanyagokban gazdag legyen, és az alapanyagok a lehető legkevesebb finomítási eljáráson essenek át. Érdemes tehát otthon tartani ilyen, könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket, mint amilyenek a granolák (sült müzlik), készen kapható kásák, müzlik, cukormentes pelyhek, puffasztott gabonák, növényi tejek, hogy ha nincs időnk reggelit készíteni, legyen kéznél olyan, amit gyorsan elő tudunk kapni a spájzból. 

 

Azonban ha van egy kevés időnk az ételkészítésre, érdemes egy könnyű zabpehely vagy köleskását készíteni, netán előző este növényi tejbe áztatott chiamagot tálalni, vagy tönkölydarából tejbegrízt főzni. Nemcsak szemet gyönyörködtető lesz a tálalás, hanem a napi vitaminszükséglet jó részét is kielégíti, ha mindezeket felszeletelt idénygyümölccsel gazdagítjuk - ősszel remek választás a szőlő, alma, körte, télen a narancs, mandarin, a grapefruit, tavasz végén már érik a szamóca, a korai cseresznye, nyáron pedig a füge, meggy, barack vagy éppen a dinnye, de a banán például jolly joker lehet minden reggelihez. 

Gyakran felmerül a kérdés, hogy

mitől lesznek laktatóak

ezek a reggeli ételek, a kásák, müzlik. A titok nyitja az olajos magvakban rejlik. Érdemes minden reggelihez egy marék diót, mandulát, kesudiót vagy mogyorót fogyasztani, amik egyben értékes zsírsavakkal is ellátják a szervezetünket, és segítik az olajban oldódó vitaminok felszívódását. Nagyszerű ötlet különböző magvajak beépítése az étrendbe, amiket könnyen hozzáadhatunk egy turmixhoz, kásához, de kenyérre kenve is kiváló.
Ezen kívül jó választás lehet a növényi tejek közül a mandulatej is, amely szintén eltelít, és segít ebédig megtartani a jóllakottság érzését. Növényi tejeket manapság könnyedén készíthetünk házilag is, ehhez remek gépek állnak rendelkezésünkre. Az összetett szénhidrátok fogyasztása növeli a jóllakottság érzését, ilyenek a rostban gazdag ételek (pl. zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák), ráadásul a rost segíti karban tartani a bélbolyhokat, javítja az emésztést is. 

Jó reggelit kívánunk minden kedves Olvasónknak! 

Tartalomhoz tartozó címkék: táplálkozás vitamin rost zabpehely
Az oldal tetejére